Néhányról nem lehet egyszerű lemondani
Fotó: Shutterstock

Ajánlott messziről elkerülni ezeket a népszerű ételeket

Egészséges életvitel mellett is egészségügyi problémákat okozhat bizonyos élelmiszer ekfogyasztása. 20 évig tartó vizsgálatok eredményeit közölték az ultrafeldolgozott élelmiszerekről.


Akár egészségügyi problémákat is okozhatnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Egy Neurology folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása hozzájárulhat az agy egészségének romlásához. Ide értendő az olyan kognitív zavarok kockázatának növekedése, mint például a demencia vagy az Alzheimer-kór – írja a CNN.

A most publikált, 20 évig tartó vizsgálat 30 ezer amerikai étkezési szokásait és egészségi állapotát elemezte. A kutatás rávilágított, azoknál, akik étrendje 10 százalékban állt ultrafeldolgozott élelmiszerekből, 16 százalékkal magasabb volt a kognitív zavarok kialakulásának a kockázata. Azonban azok, akik nem, vagy csak minimális mennyiségben fogyasztottak ultrafeldolgozott élelmiszereket, 12 százalékkal alacsonyabb volt az említett betegségek rizikója.

A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, az olyan élelmiszerek, mint a pizza, a felvágottak, és a cukros üdítőitalok, a magas kalória- és sótartalmuk mellett alacsony rosttartalommal rendelkeznek. Emellett gyakran tartalmaznak káros adalékanyagokat, amelyek negatív hatással lehetnek a bél mikrobiómjára, és növelhetik a gyulladások kialakulásának esélyét a szervezetben.

Élelmiszerek a krónikus gyulladások ellen

Egyébként olyan súlyos betegségeket okozhatnak a krónikus, alacsony intenzitású gyulladások, mint például a reumás ízületi gyulladás, az oszteoartritisz, a szívbetegség, az elhízás, a cukorbetegség, az Alzheimer- és Parkinson-kór, a rák, a depresszió, valamint öregedési folyamatok felgyorsulásával is járhatnak.

Azonban a megfelelő táplálkozás hozzájárulhat a megelőzésükhöz. Sorolunk öt élelmiszercsoportot, melyeknek ilyen hatása is lehet:

  • zöldségek és gyümölcsök
  • szuperzöldségek és szupergyümölcsök
  • diófélék
  • egyes fűszerek
  • omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek

A zöldségek és a gyümölcsök gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, növényi hatóanyagokban és rostokban. A szuperzöldségekben és szupergyümölcsökben, különösen sok a mikronutriens és a fitonutriens. A diófélék (például a dió vagy a mandula) egészséges zsírok forrásai. Valamint az antioxidánsokban gazdag fűszerek (például kurkuma, gyömbér és rozmaring), illetve az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek (lenmag és a dió) is csökkenthetik a gyulladásos betegségek kialakulásának a kockázatát.

Ne hagyd ki!