A zsírról sokan még mindig a hízásra asszociálnak, pedig a megfelelő zsírsavak nemcsak egészségesek, de a fogyást is támogatják. Mutatjuk, mi a legjobb választás a konyhában, hogy nyárra csúcsformába lendüljünk.
A Shefinds dietetikusai három olyan zsírforrást gyűjtöttek össze, amelyek rendszeres fogyasztása nemcsak a szív egészségét óvja, de az egészséges testsúly elérésében is segíthet - számol be a Magyar Mezőgazdaság cikke.
Avokádó, olajos magvak és lazac
Az avokádóolaj például nemcsak sokoldalúan használható a konyhában, de magas füstpontja miatt sütéshez is ideális. Tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal, amelyek támogatják a koleszterinszint optimalizálását és a vitaminok felszívódását. Bár magas a kalóriatartalma – egy evőkanál nagyjából 120 kalóriát tartalmaz –, mértékletes fogyasztás mellett kiváló társunk lehet a diétában.
Szintén remek választás az olajosmag-mix: mandula, dió, kesudió, pisztácia, stb. Ezek a szuperélelmiszerek ugyanis nemcsak rostban, de fehérjében és egészséges zsírokban is gazdagok, így hosszú időre eltelítenek, és segítenek mérsékelni a vércukorszint ingadozását. A sózatlan, olaj nélkül pirított változatok fogyasztása (napi 20-30 gramm) anélkül támogatja a fogyókúrát, hogy felesleges kalóriákat vinnénk be.
A harmadik nagyon ajánlott élelmiszer a lazac. Egyszerre biztosít kiemelkedő fehérje- és egészséges zsírsavforrást, ráadásul elősegíti az izomtömeg megőrzését. A dietetikusok javaslata szerint hetente legalább kétszer érdemes olajos halat, például lazacot fogyasztani.
Nassolni is lehet egészségesen
Akadnak olyan édes nassolnivalók is, amelyek rostokban, fehérjékben gazdagok, így segítenek, hogy vércukorszint-értékeink is kiegyensúlyozottak maradjanak. Íme hat tipp egy korábbi cikkünkből.
1. Avokádós smoothie. Ehhez csupán antioxidáns-dús bogyósokat, mandula- vagy kókusztejet és avokádót kell tenni a turmixgépbe.
2. Mogyorós étcsokoládé. Otthon is elkészíthető mogyoróval és magas kakaótartalmú étcsokival.
3. Alma mogyoróvajjal. Kend meg az almaszeleteket mogyoróvajjal! Az egészséges zsírok lassítani fogják a felszívódást is.
4. Fehérliszt helyett mandulaliszt, cukor helyett stevia.
5. Fahéjas sültalma. A fahéj segít stabilizálni a vércukorszint értékeit.
6. Görög joghurt bogyós gyümölcsökkel.