Néha gyógyszerek nélkül is csillapítható a fejfájás
Fotó: Shutterstock

5 élelmiszer a fejfájás csillapításához

Előfordul, hogy a fejfájással bajlódóknak nem kell gyógyszerért nyúlniuk. Egyes élelmiszerek is képesek felvenni a harcot az ilyen jellegű panaszok néhány kiváltójával. Olyan ételeket sorolunk, amelyek fogyasztásával nagyobb eséllyel elkerülhető vagy kezelhető a probléma.


Fejfájás-csillapító élelmiszerek

A Real Simple dietetikusa szerint egyes élelmiszerek fogyasztásával bizonyos esetekben megelőzhető vagy mérsékelhető a fejfájás. A listájáról sorolunk ötöt, amelyek alkalmasak lehetnek ilyen célokra.

Banán: Magas szénhidrát-tartalma miatt hatékony éhségcsillapító. A rostjai elősegítik az optimális gyomorműködést, így hozzájárulnak a bél-agy tengely működéséhez. Emiatt csökkenteni tudják a központi idegrendszer olyan betegségei kialakulásának az esélyét, mint például a migrén – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Borsmentatea: A kiszáradás egyik jellemző velejárója a fejfájás, ezért is fontos a megfelelő folyadékbevitel. Azonban a borsmentatea nemcsak folyadékforrás lehet, hiszen a borsmentaolajban található mentol fájdalomcsillapító hatású vegyület.

Babfélék: Magnéziumban gazdagok, aminek a fejfájás elleni hatása bizonyított. A laktató babfélék fogyasztása akkor is hatékony lehet, ha éhség áll a fájdalom hátterében.

Zöld leveles zöldségek: Szintén bővelkednek magnéziumban. Emellett tartalmaznak riboflavint, azaz B2-vitamint, melyről feltételezik, hogy csökkenti a migrén kialakulásának valószínűségét, valamint az intenzitását. Továbbá fel tudják venni a harcot a gyakran fejfájást okozó oxidatív stresszel és gyulladásokkal szemben is a magas C-vitamin- és bétakarotin-tartalmuk miatt.

Fermentált élelmiszerek: Olyan probiotikumok, azaz jó baktériumok forrásai, amelyek támogatják a belek és az agy kapcsolatát. Ráadásul gyulladáscsökkentő hatásukról is ismertek, így segíthetnek mérsékelni a gyulladásokból eredő fájdalmat.

Hat élelmiszer, amit kerülj, ha stresszes az életed

Egyébként bizonyos ételek fogyasztása hatással van szervezetünk stresszhormonszintjére, ezért alvási problémákat és szorongást is kiválthatnak a Clean Plates szerint.

A stresszhormonszintünket számtalan tényező befolyásolhatja, többek között a táplálkozásunk. Habár nincs olyan étel, amely közvetlen módon váltaná ki a stresszt fogyasztójából, néhány közülük hozzájárulhat a stresszhormonszint ingadozásához

- idéztük Chrissy Arsenault diatetikust néhány hete.

A szakember hozzátette, a szervezet legfőbb stresszhormonja a kortizol, melynek az emelkedése megnöveli a pulzusszámot és a vérnyomást is.

Sorolunk hat olyan élelmiszert is, amelyek fogyasztását érdemes lehet kerülni stresszes élet esetén, hiszen hozzájárulhatnak a magasabb stresszhormonszinthez.

Kávé: A koffein egy stimuláns a kávéban. Növekedett vérnyomás- és stresszhormonszintet eredményezhet. Hatására a szervezetben adrenalin szabadul fel, illetve megugrik a kortizolszint. Emellett nehezítheti az elalvást, így szorongáshoz vezethet.

Sós ropogtatnivalók: Az olyan magas nátriumtartalmú élelmiszerek, mint például a feldolgozott élelmiszerek vagy a sós nassolnivalók, megemelhetik a vérnyomásszintet, így okoznak stresszt a szervezetben.

Vörös húsok: A vörös húsok fogyasztása növeli a kettes típusú diabétesz kialakulásának és néhány rákos megbetegedésnek a kockázatát. A nagy mennyiségben bevitt vörös hús túl sok telített zsírsavat tartalmazhat, ami gyulladást és megnövekedett stresszhormonszintet eredményezhet.

Édességek: A magas cukortartalmuk miatt nagyon megugorhat a vércukorszint, aminek hatására a stresszhormonszint is jócskán emelkedhet. Azonban amilyen gyorsan megemelkedik, ugyanolyan gyorsan le is zuhanhat. Ezek a fluktuációk a hangulatunk mellett az energiaszintre is hatással vannak. Megnövelhetik a kortizolszintet, ami szorongást eredményezhet.

Rántott ételek: Jellemzően nagy mennyiségben tartalmaznak telített és transzzsírokkal, amelyek fokozott kortizoltermelést kiváltva gyulladást és oxidatív stresszt idézhetnek elő a szervezetben.

Alkohol: Nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása felboríthatja az alvási ciklust. Továbbá dehidratálhat, így a kortizolszint megugrásával járhat.

Ne hagyd ki!