Mintha egy idegen civilizáció tervezte volna meg ezt a fura szántóföldi robotot
Fotó: Meropy

Mintha egy idegen civilizáció tervezte volna meg ezt a fura szántóföldi robotot

Bár nem repül és nem is permetez, mégis hasznos a SentiV, amely két kamerával vizsgálja át a haszonnövényeket. Abroncs nélküli küllőkön mozog az előre megadott területen és irányban. Műholdas navigációval önállóan tájékozódik, miközben módszeresen oda-vissza halad a tábla egyik végétől a másikig.


Kétféle nézetből vizsgálja a kultúrnövényeket: felülről és alulról, a levelek fonákja felől. Ezeket a felvételeket szinte valós időben dolgozza fel AI-alapú rendszerével. Egyebek közt olyan problémákra tud figyelmeztetni, mint a gyomok, növénybetegségek és kártevők jelei. Arról is értesíti a gazdát, ha valahol több műtrágyára vagy vízre lenne szükség. Továbbá naprakész információt nyújt a kultúra növekedési szakaszairól.

MEROPY SentiVwww.youtube.comA forgó- vagy merevszárnyas drónokhoz képest ez a 15 kilós fürge robot több részletet figyel meg és sokkal közelebbről, miközben napi 20 hektárt jár be. Nagyban elősegítheti a fenotipizálás optimalizálását, emellett a talaj állapotát is közvetlen közelről mutatja. A megfigyelés magasságát pedig a küllők cseréjével tudjuk módosítani.

„A SentiV-t az agrárszektor emberei számára fejlesztjük” – mondják a francia Meropy cég szakemberei. „Célunk a gazdálkodás jobb jövedelmezősége – input-megtakarítás, jobb hozam és termésminőség révén –, valamint a gazdálkodók életminőségének javítása az időmegtakarítás és nagyobb munkakényelem által. Emellett pedig elősegítjük a környezet megóvását a kijuttatások optimalizálásával és kisebb talajtömörödéssel.” Forgalmazása várhatóan nemsokára elkezdődik, addig is a cég honlapján (meropy.com/en/) lehet feliratkozni az aktuális információkra.

Ne hagyd ki!