Drágult a gabona és más ipari növények is
Fotó: Shutterstock

Döbbenetes drágulás az ipari növényeknél, kijöttek a friss számok

25-55 százalékkal emelkedett a napraforgómag, a repcemag, a szójabab valamit az étkezési búza és a takarmánykukorica ára Magyarországon egyetlen év alatt az áfa és a szállítási költségek nélkül. Kijött az AKI új agrárpiaci jelentése.


Óriásit drágulás az ipari növények hazai piacán

A magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) tonnánként 221 ezer forintért (éves alapon 62 százalékkal többért), a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 218,2 ezer forint/tonnáért (39 százalékos növekedés) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők január utolsó hetében. Az ipari napraforgómag áfa és szállítási költség nélküli összesített termelői ára 219 ezer forint/tonna volt, ami 43 százalékos drágulást jelent egyetlen év alatt – áll az Agrárközgazdasági Intézet legújabb agrárpiaci jelentésében.

Nem kerülte el az áremelkedés a repcét sem. A repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 228,4 ezer forint/tonna volt január negyedik hetében, ami 54 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi érték.

A szójabab esetében is jelentős a drágulás. A full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 225,3 ezer forint/tonna (25 százalékos drágulás egy év alatt) áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették január utolsó hetében.

Az étkezési búza ára az AKI PÁIR adatai szerint az egy évvel korábbit 48 százalékkal haladta meg, így átlagosan 101 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott január negyedik hetében. A takarmánybúzával 100,5 ezer forint/tonna (52 százalékos drágulás) áron kereskedtek ugyanekkor.

A takarmánykukorica január negyedik hetében átlagosan 90,2 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát hazánkban az AKI PÁIR adatai szerint, ami 38 százalékkos növekedés egyetlen év alatt. Az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica márciusi jegyzése 600 forinttal 92 ezer, a májusi 3000 forinttal 94 ezer, a júliusi 1000 forinttal 94 ezer forint/tonnáig emelkedett január 21. és február 4. között a Budapesti Értéktőzsdén – áll a kiadványban.

Erre számíthatunk a gabonapiacon

A hazai gabonapiac várható alakulásáról mi is írtunk a közelmúltban. A cikkből körvonalazódik, hogy nagyon nehéz megjósolni, milyen év elé néznek idén a gazdák, hiszen számos dolog hatással van a termésre. Sok múlhat például a tavaszi időjáráson. Az utolsó állapotfelmérés tavaly decemberben volt, a következő pedig márciusban lesz. A kalászosok helyzete január közepén nem volt ideálisnak mondható. Hetekig 8-10 centiméteres hótakaró alatt kellene lenniük a növényeknek, ez azonban nem következett be.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke számításai szerint a mostanihoz hasonló világpiaci árak akár 2-3 évig is maradhatnak, de inkább drágulás várható, mint árcsökkenés. A piacnak rekordmagas termésre és rekordmagas árakra lenne szüksége, erre azonban nem számíthatnak. Példaképpen hozta fel tavaly a kukorica esetét, amikor rekordtermésre készültek a szakértők, a terméshozam mégis elmaradt a várttól.


Ne hagyd ki!