Eddig jó hírek érkeztek a szántókról
Fotó: Shutterstock

Jelentés a földekről: többet vetettünk idén, mint tavaly

Vége felé tart a tavaszi munka a hazai szántóföldeken. Nagy István agrárminiszter összegezte az eddigi tapasztalatokat.


Nagyobb területet vetettek be

Nagy István agrárminiszter adott tájékoztatást róla, hogy idén tavasszal a hűvösebb időjárás ellenére is különösebb csúszások nélkül végezhetnek a gazdák a vetéssel, a talajmunkával és a tápanyag-utánpótlással.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2022. május 11-i jelentése szerint az összes lényeges tavaszi vetésű növény – kukorica, napraforgó, szója, tavaszi árpa, zab, cukorrépa, burgonya, borsó – vetése gyakorlatilag befejeződött. A vetések minden növényfajnál 90 százalék felett állnak, tehát napokon belül végezhetnek a gazdák a még fennmaradó területekkel

- közölte az agrárminiszter.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a tavaszi vetésű növényfajok közül a szemes kukorica 1 millió 50 ezer hektáron, a napraforgó körülbelül 700 ezer hektáron, a szója pedig 61 ezer hektáron kerülhetett a földekbe. A vetésterületek idei nagysága jóval meghaladja a tavalyi évét, illetve az elmúlt öt év átlagértékét. Ez különösen jó hír lehet ez az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult bizonytalan világpiaci helyzet árnyékában is.

Eddig rendben van a termés is

Az őszi vetésű gabonák helyzetéről elmondható, hogy az április végén-május elején lehullott csapadéknak köszönhetően javultak a kilátások, de a növények megfelelő fejlődése érdekében további esőre lesz szükség a következő hetekben. A tavaly novembertől idén áprilisig uralkodó szárazság hatása az őszi vetésű állományok közül leginkább a repce esetében látható, amelynek idén a szokásosnál alacsonyabb a vetésterülete is

- vélekedett a miniszter.

Nagy István tájékoztatott arról is, hogy a gazdák várhatóan időben be tudják fejezni a tavaszi vetéseket. Voltak ugyan logisztikai fennakadások, azonban sikeresen zárult az állományok tápanyag-utánpótlása is. További jó hír, hogy az adatok alapján eddig nem történt olyan esemény, amely lényegesen veszélyeztetné az idei országos eredményeket.

Felmentek az árak

EBBEN a cikkünkben írtunk legutóbb róla, hogy az ukrajnai harcok igen jelentős hatással voltak a nemzetközi gabonapiacra. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint jelenleg 15-20 millió tonna ukrán gabona hiányzik a piacról, ami hatással van a világpiaci árakra. Tavaly júliusban tonnánként 62 ezer forint volt a búza, aminek örültek a magyar termelők, hiszen addig az volt a legmagasabb induló ár Magyarországon. Mára azonban 130 ezer fölé ment. A drágulás rányomta a bélyegét a lisztre is, ami 2021 augusztusának környékén 85-90 forint volt kilónként, jelenleg viszont 160 forint.

Az elnöknek egyébként az a véleménye, hogy a háború miatt túl vannak árazva a gabonafélék a világpiacon. A drágulásnak azonban előbb-utóbb meg kell állnia, máskülönben kezelhetetlenné válna a piac. Ez leginkább akkor várható, ha megoldódik az ukrajnai helyzet, és egyszerűbbé válik keleti szomszédunk gabonaexportja.


Ne hagyd ki!