Végre jó hírek érkeztek az agráriumból
Fotó: Shutterstock

Eltörlik a gabonakivitel bejelentési kötelezettségét

Az Európában kialakult gabonapiaci helyzetre tekintettel kivezeti a gabona- és olajosnövények tekintetében tavaly bevezetett export-bejelentési rendszert a kormány. Az intézkedést indokolja, hogy Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított.


A továbbiakban nem kell bejelenteni a gabonaexportot

Nagy Istvány agrárminiszter közleményében arra emlékeztetett, hogy a 2022 februárjában kirobbant háború az akkori körülmények között a magyar gabona gyors, nagy volumenű kiáramlásának kockázatát rejtette magában, tekintettel az orosz és ukrán gabonaexport kritikus méretű fennakadása okozta globális ellátási félelmekre.

A tárcavezető szerint a bejelentési kötelezettség fontos funkciót töltött be, hiszen folyamatos és naprakész információ állt rendelkezésre a Magyarországról kiszállításra szánt terményekről. Megteremtette az esetleges beavatkozás lehetőségét, ugyanakkor nem okozott fennakadást az exportban. Az előzetes adatok alapján mindkét fő gabonafélénkből, kukoricából és búzából is 2-2 millió tonnát exportálhattak Magyarországról 2022-ben.

Az állam nem avatkozott bele a piac működésébe, ennek ellenére egyes gabonapiaci felvásárlók a bejelentési rendszerre való hivatkozással sajnálatos módon visszaéltek erőfölényükkel a gazdálkodókkal szemben

- tette hozzá Nagy István.

A miniszter kifejtette, a piaci helyzet mára alapvetően megváltozott. 2022 augusztusától beindult, majd dinamikusan növekedett az ukrán export. Ennek nyomán az elszívó hatás is megszűnt, és jelentősen csökkent az összes kelet-európai uniós tagállam gabonája iránti kereslet. A kivezetés így nem jelent kockázatot a hazai ellátás biztonságára.

Az Agrárminisztérium folyamatosan nyomon követi a gabonapiaci helyzetet, és megteszi a szükséges lépéseket annak stabilizálása érdekében

- hangsúlyozta a tárcavezető.

Elszállt a gabona ára tavaly

Az orosz-ukrán háború kirobbanásakor leállt a jelentős ukrajnai gabonaexport. Ezt követően rövid időn belül például 1 tonna búza ára 90 ezer forintról nagyjából 150 ezerre, 1 tonna kukoricáé pedig 90 ezer forintról 130 ezerre nőtt az európai piacokon.

Azonban a magas árak keresletcsökkenést hoztak, valamint részben rendeződtek az ukrán szállítási gondok is. November óta a gabonaárak csökkenése tapasztalható a nemzetközi piacokon. Berta László gabona-kereskedelmi szakértő a visszaesést részben azzal magyarázza, hogy a globális gabona- és olajosmag-kínálat jelenleg kielégíti a piaci igényeket. Emellett megfelelő az őszi vetések állapota is.

Ne hagyd ki!