A gyömbér egyike a legrégebb óta termesztett fűszereknek. Európába a keleti fűszerek közül az elsők között érkezett, arab közvetítéssel, az ókori görögök és rómaiak körében nagy becsben tartott gyógy- és fűszernövény volt. Milyen hatása van a szervezetre és hogyan használhatjuk a konyhában?
A gyömbér az egyetlen gyógynövényünk, ami igazoltan hányingercsillapító. Ha kavarog a gyomor, egy reszelt gyömbérből készült friss tea sokat javít a közérzeten. Hasfájásra, hasmenésre, puffadásra, étvágytalanság ellen is hatásos. Ezenkívül csillapítja a köhögést, immunerősítő, csökkenti a vércukorszintet és erősíti a szívet.
A friss gyömbérben meglehetősen nagy mennyiségben fordul elő például kalcium, C-vitamin, szénhidrát és kálium.
A konyhában is fontos
A konyhában a gyömbért felhasználhatjuk frissen, szárítva, darálva, savanyítva, kandírozva, még szirupban főzve is. Indiai, kínai és thai ételeket szinte el se kezdhetünk nélküle, lényegében mindenféle curryt feldob. A koreaiak a kimchibe is teszik. Húsokat és zöldségeket, édeset és sósat egyaránt sikerrel ízesít, remekül közreműködik más fűszerekkel, a chilipaprika, fahéj, szerecsendió, citromnád, babérlevél és kardamom mind más ízjegyét hozza előtérbe. Ha sokáig főzzük, lágyul az íze, ha szárítva vagy porítva használjuk, intenzívebb, csípősebb aromák jönnek elő, mint frissen. Tehetjük italokba is, ki ne szeretne például egy jó gyömbérsört? Vagy ha mindettől egy kicsit zsongna a fejünk, egyszerűen csak beáztathatunk pár szeletet forró vízbe egy jóleső teának a hideg időben - írja a Magyar Mezőgazdaság.
Élelmiszerek, melyek segítenek a krónikus gyulladások ellen
Egyes ételek és italok fogyasztása csökkentheti a krónikus gyulladások kialakulásának kockázatát. Sorolunk olyan élelmiszereket, amelyeket érdemes lehet fogyasztani ilyen célból:
Csontleves
Zabital
Kávé
Zöld tea
Gyömbér tea
Aszaltszilvalé
Aranytej
Víz
Bővebben az italok kedvező hatásáról ebben a cikkben lehet olvasni.