Biztosan előfordult már, hogy a legkényesebb szituációban kezdett el fájni, esetleg felpuffadni a hasunk. Napjainkban rengetegen küzdünk gyomorpanaszokkal, aminek hátterében főleg a rendszertelen és egészségtelen – zsírban, szénhidrátokban gazdag – étkezés áll. Mi lehet a megoldás? Mutatunk 5 lehetőséget.
Banán
Fotó: Shutterstock
A gyümölcsök és zöldségek sok esetben a barátaink, nincs ez másképp akkor sem, ha a puffadás ellen keresünk gyors megoldást. A banán káliumban gazdag, ami hatásos a gyomorbántalmaink leküzdésében. A népszerű egzotikus gyümölcsöt pedig számos módon – zabkása vagy turmix formájában is – bevihetjük a szervezetünkbe.
Spárga
Fotó: Shutterstock
A spárga "alulhasznált" zöldség a magyar gasztronómiában, pedig egyedi íze mellett különösképp egészséges is.
Rendkívül tápláló, gazdag aminosavakban, továbbá egyensúlyban tartja a vízháztartásunkat is. Elkészíthetjük köretként, de laktató salátákba is nagyszerű hozzávaló.
Ezt sem árt tudnunk! Ezeket az ételeket kerüld, hogy jó legyen a hangulatod!
Spenót
Fotó: Shutterstock
A spárga mellett a spenót szintén kiváló választás, ha az otthonunkban szeretnénk belevágni zöldségtermesztésbe. A balkonládában is megterem, akár nyersen, akár különböző fogások részeként is fogyaszthatjuk.
Nyersen nagy mennyiségű rosthoz jutunk általa, emellett párolva is könnyen emészthető.
Tésztákhoz és zöldséges ételekhez hirtelen nem is tudnánk finomabb alapanyagot mondani.
Ezt is jegyezd fel magadnak! 5, könnyen emészthető élelmiszercsoport
Gyömbér
Fotó: Shutterstock
A közkedvelt törzsgyökér szintén enyhíti a puffadásos bajainkat. Fűszerként szinte mindenbe tehetjük: teákba, salátákba, turmixokba, de főzhetünk felhasználásával citromos-gyömbéres csirkehúslevest, készíthetünk salátaöntetet, valamint süteményt is.
Édeskömény
Fotó: Ram Kishor/Unsplash
A zellerfélék családjába tartozó növény szintén bevált gyógymód puffadásra. Az Agroinform szerint az édeskömény hatóanyagai segíthetnek ellazítani az izmokat, nem beszélve gyulladásgátló hatásáról.