Nem lehetetlen a fenntartható kávékészítés a saját kertünkben sem. Íme, a helyettesítő növények, a mezei katáng és a gyermekláncfű.
A kávé az egyik legnépszerűbb ital világszerte, a klímaváltozás hatásai miatt azonban a jövőben előfordulhat, hogy a tradicionális kávénövények termesztése egyre nehezebbé válik. Szerencsére léteznek olyan hazai növények, amelyek kiváló kávépótlóként működhetnek, ráadásul sokkal fenntarthatóbb módon is termeszthetők - hívja fel a figyelmet a Magyar Mezőgazdaság cikke.
Adják magukat az alternatívák
A kávé egy rendkívül érzékeny növény, amely különleges körülményeket igényel. Az éghajlatváltozás miatt azonban az Egyenlítő környéki kávéültetvények veszélybe kerültek, mivel a növekvő hőmérséklet és az esőzések kedvezőtlenül befolyásolják a termelést. A kávéültetvények telepítése emellett erdőirtáshoz és a környezet szennyezéséhez vezet, ami súlyosbítja a globális felmelegedést.
Jó hír azonban, hogy több olyan növény is létezik, amelyek évezredek óta sikeresen helyettesítik a kávét, és fenntartható módon termeszthetők. A mezei katáng és a gyermekláncfű például remek alternatívát kínál akár a hagyományos kávéval szemben.
A mezei katáng (Cichorium intybus) évelő növény, évszázadok óta használják kávépótlóként. Emellett étvágyjavító, emésztést serkentő, enyhén diuretikus hatású, fokozza az epetermelést és -ürítést, illetve segíti a máj méregtelenítését is. Túlzott fogyasztása azonban a retinafunkciók károsodásával járhat. Egyszerűen termeszthető, gyökereit megszárítva és pörkölve kávéízű italt készíthetünk. Jól alkalmazkodik a különböző talajokhoz és éghajlati viszonyokhoz.
Gyermekláncfű (Taraxacum officinale) – A gyermekláncfű szintén remek kávépótló, és rendkívül gazdag jótékony hatású vegyületekben. A gyökeréből készített ital étvágygerjesztő, gyomorerősítő, méregtelenítő, vértisztító, vizelethajtó, emésztést javító. A gyermekláncfű a kertben is könnyen nevelhető.
Magjait április közepén vethetjük el, egymástól 15-20 cm-re. Gyökerét kora tavasszal, vagy ősszel ássuk ki, puha szőrű kefével tisztítsuk meg, aztán vágjuk apró darabokra, és hagyjuk megszáradni. A megszárított gyökérdarabokat tepsiben egy rétegben süssük 10-20 percig 180 °C- on, aztán őröljük meg, ahogyan a kávészemeket szokás.
A bodza, a bíbor kasvirág és kamilla is rettentő hasznos
Melyek világszinten a legismertebb és a legtöbbet használt gyógynövények? Erről készített összeállítást egy amerikai egészségügyi portál, a Healthline. Több itthon szintén népszerű faj felkerült a listára.
Bíbor kasvirág. Immunerősítőként nálunk is a leggyakrabban használt faj a bíbor kasvirág. Az Echinacea-t általában teaként vagy étrend-kiegészítőként fogyasztják elsősorban megfázás ellen.
Ginzeng. A ginzeng gyökerét is világszerte sokan és gyakran használják. Készítenek belőle teát vagy szárítják és porítják. A hagyományos kínai orvoslásban gyulladásos folyamatok csökkentésére, valamint az immunitás, az agyműködés és az energiaszint fokozására javasolják.
Ginkgo biloba. A Kínában őshonos páfrányfenyőt a Ginkgo biloba-t a hagyományos kínai orvoslásban már évezredek óta használják. Számos betegséget, többek között szívbetegséget, demenciát, mentális zavarokat is képes kezelni.
Fekete bodza. Ősi gyógynövényünk. Régóta használják fejfájás, neuralgia, fogfájás, megfázás, vírusfertőzések és székrekedés enyhítésére. Napjainkban elsősorban az influenzával és a megfázással kapcsolatos tünetek kezelésére alkalmazzuk.
Kurkuma. A kurkuma (Curcuma longa) a gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövény, amelyet a konyhában és orvoslásban is használnak. A kurkumin a kurkuma fő hatóanyaga. Ez a krónikus gyulladást, a fájdalmat, a metabolikus szindrómát és a szorongást is képes enyhíteni.
Gyömbér. A gyömbért a hagyományos népi gyógyászatban régóta használják megfázás, hányinger, migrén és magas vérnyomás kezelésére. Újabban leginkább a terhességgel, kemoterápiával és műtéttel kapcsolatos hányinger enyhítésére vetik be.
Kamilla. A kamilla is az egyike a nagyon népszerű gyógynövényeknek a világon. A virágokból általában teát készítenek, de a levelek szárítva is felhasználhatók teákban, gyógyászati kivonatokban és helyi borogatásokban. Hányinger, hasmenés, székrekedés, gyomorfájás, húgyúti fertőzések, sebek és felső légúti fertőzések kezelésére is alkalmazzák.