A komposzttea a növények egyik leghatékonyabb táplálója. Alkalmazásával a mezőgazdasági termelésben akár 30%-os termésnövekedés is elérhető. Mutatjuk, hogyan készítsd el otthon.
A komposzttea komposztból készül, vízben áztatással és fermentációval. Az otthoni elkészítése csak három napot vesz igénybe: a kész komposztot vászonzsákba helyezzük, majd egy esővízgyűjtő hordóba tesszük – úgy áztatjuk, mint a teafiltert a bögre vízben, majd leszűrjük, és hígítva alkalmazzuk. Az így elkészített vizes oldat szakmai szempontból ugyan még nem számít komposztteának, de otthoni használatra eredményesen bevethető.
A megfelelő gomba-baktérium egyensúly kialakításához tudnunk kell, hogy milyen anyagokat használtunk a komposzt elkészítéséhez, hiszen a csak mezőgazdasági trágya és zöldhulladék felhasználásával készült komposztokban például viszonylag kevés a gomba, ami javítható faapríték hozzáadásával.
A következő fontos összetevő a víz, ami lehet eső- vagy kútvíz, a csapvízet kerülni kell, mert a benne lévő klór nagyon negatívan hat a kívánt folyamatok lezajlására.
A jó komposzttea eléréséhez mikrobális növekedésre lesz szükség is, azaz a folyamat során el kell érjük a beltartalmi értéknek, a mikroorganizmusok számának a növekedését. Ehhez számos praktika létezik: valaki hínárt, valaki melaszt használ hozzá, de beszerezhetőek bolti indítók és serkentők is.
Mivel a komposzttea dúskál életben és ezek kölcsönhatásaiban, a valódi komposzt-tea felhasználását 24, de maximum 48 órán belül javasolják.
Nem pusztán zöld hóbort az otthoni komposztálás
Egy őszi hírünkben a komposztáláshoz adtunk tippeket. A komposztálás csökkenti a hulladékmennyiséget és javítja a talaj termékenységét. Igazán környezetbarát, ráadásul “ingyen” juttatja plusz tápanyagokhoz a kertet.
1. Megfelelő alapanyagok kiválasztása: A komposztálásban jól működik a gyümölcsök, zöldségek maradéka, a tojáshéj, a kávézacc, a száraz kenyér, a falevelek, a fűnyesedék és nem mérgező gyomok is. Fontos, hogy toxikus anyagok és vegyszerekkel kezelt növények ne kerüljenek a mixbe!
2. Szén-nitrogén arány: Az optimális arány körülbelül 25:1, amit zöld (nitrogénben gazdag) és barna (szénben gazdag) anyagok kombinálásával érhetünk el. A zöld anyagok a bomlási folyamat gyorsaságát biztosítják, míg a barna anyagok megfelelő szerkezetet adnak a komposztnak.
3. Nedvesség és oxigén: A komposzt nedvességtartalmának 45-65%-nak kell lennie, hogy a mikroorganizmusok igazán hatékonyan dolgozzanak. A túl száraz vagy túl nedves halom lassítja a lebomlást. Rendszeres forgatással biztosíthatjuk a megfelelő oxigénellátást.
4. Szellőztetés és rétegezés: A komposztálás során rétegezni kell a zöld és barna anyagokat, figyelve a megfelelő szellőzésre. A rétegek közé földet kell helyezni.
5. Utóérlelés és használat: Friss komposzt már 3 hónap alatt keletkezik, de az érett, teljesen lebomlott komposzthoz akár 12 hónapnyi érlelésre is szükség lehet. Az érett komposzt sötét, morzsalékos szerkezetű, és kitűnően használható ültetéshez, talajjavításra.