Az ültetvény gazdája nem sok mindent tehetett a jogszabályok miatt
Fotó: Shutterstock

Betéptek a komáromi hattyúk a mákültetvényen

Hattyúk százai szálltak meg Szlovákiában egy Komárom melletti mákültetvényt. A gazda szinte tehetetlen volt a védett madarakkal szemben. A problémát csak fokozta, hogy az állatok bódult állapotba kerültek a növényektől, így el sem tudtak repülni. Az is kérdéses, ki fizeti meg az ültetvény tulajdonosának a kárát.


Hattyúk százai szálltak meg egy mákültetvényt

Nagyjából egy hónappal ezelőtt jelentek meg az első hattyúk a szlovákiai Komárom mellet fekvő mákültetvényen. A madarak hiába lettek egyre többen – végül nagyjából 200-an – a bioültetvény tulajdonosa nem sok mindent tehetett a friss mákot csipegetők ellen. El sem ijeszthette azokat, hiszen védettek, így felfaltak öt hektárnyi termést.

Ráadásul a gazda hiába tett kárbejelentést a természetvédelmi hatóságnál. Közölték vele, nem jár neki állami kártérítés, mivel a hattyú nem szerepel azon fajok listáján, amelyek terméskárát a költségvetésből kompenzálják.

A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, az ültetvény biztosítva is volt. Viszont a biztosító a bejelentés ellenére mindmáig késlekedik az állásfoglalással az ügyben, és képviselőt sem küldött a kár felmérésére.

Beütött a mák

Közben az ültetvény tulajdonosa felfigyelt rá, hogy a hattyúk egyre furcsábban viselkednek. Előfordult, hogy teljesen megdermedtek. Erről is jelentést tett, ezért állatorvosi ellenőrök érkeztek a helyszínre. Madárinfluenzára is gyanakodtak, de azt a vizsgálatok hamar kizárták.

Kiderült, a friss mák többhetes fogyasztása miatt lettek annyira bódultak a madarak, hogy el sem tudtak repülni. Csak tántorogtak és a függőség jelei mutatkoztak rajtuk.

Az ellenőrök több elpusztult példányt is találtak a helyszínen. Feltételezik, azok végét a növényekben található narkotikus alkaloidák túladagolása okozta.

Végül mentőakció indult a hattyúk megmentéséért állatvédők segítségével. Számos madarat elszállították rehabilitációra egy vadon élő állatokkal foglalkozó központba. A mentésről készült videót ezen a linken tekintheted meg.

A külföldi konkurenciával is birkózik a hazai máktermesztés

Még mindig számos gazda foglalkozik máktermesztéssel Magyarországon is. A mák kereslete igen kedvező, bár a magyar termelőknek nehéz versenybe szállniuk a szlovák és a török importmák nyomott árával. A máktermesztés munka- és költségigényes, ami meglátszik az árán is.

A manapság Magyarországon termelt mák ízintenzitásban és olajtartalomban elmarad a XX. században termesztett hazai fajtáktól. Az oka ennek az, hogy az Unió szigorú szabályokhoz köti a máktermesztést, hiszen a belőle kinyerhető ópium önmagában veszélyes kábítószer, ráadásul abból készül a heroin is. Ezért az EU bejelentés-kötelessé tette a máktermesztést, valamint az Unió területén kizárólag olyan mákot lehet vetni, melyből csak csökkentett mennyiségű ópium nyerhető ki.

Ne hagyd ki!