Aggodalmát fejezte ki a NAK elnöke a zöld szervezetek miatt
Fotó: Shutterstock

Beszólt a NAK a zöld szervezeteknek

A Magosz és a NAK együttműködéséről, valamint a mezőgazdaságban dolgozók legnagyobb kihívásairól beszélt az Agrárgazdasági Kamara elnöke. Nyilatkozatában odaszúrt a zöld szervezeteknek is.


Erősödött az együttműködés a Magosz és a NAK között

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) tisztújító közgyűlése után Győrffy Balázs, a Magosz alelnöke nyilatkozott a Szövetséget és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK) összekötő szálakról, hiszen a szakember a Kamara elnöki pozícióját is betölti.

A kamarai rendszer eredeti logikája jól szolgálta azt a célt, hogy a kamara a különböző gazdaszervezeteket, érdekképviseleteket, szakmai közösségeket egy olyan alapnak tekintse, amelyekre építkezni tud, tehát a Kamara nem egy önmagáért való szerveződés. Azért is alakult úgy a kamarai jogszabály, hogy a választásokon érdekképviseletek, szakmai szervezetek indulhatnak

idézi Győrffy Balázst az Agroinform.

A szakember szerint nem érdeke a NAK-nak, hogy az érdekképviseleteket a háttérbe szorítsa. A Kamarának azt a munkát kell elvégeznie, amit a jogszabályok meghatároztak nekik. Emellett az is fontos, hogy erősítsék azokat a szervezeteket, amelyekre a NAK épül.

Sokan fogtak össze a legutóbbi kamarai választáson azért, hogy képviseljék az ágazatokat. A Magosz tisztújításán a tagság szavazatai számítanak, viszont a kamarain minden gazdálkodó szavazhat. Az utóbbira a Magosz is állított listát. A két szervezt együttműködésre törekszik napi szinten.

Új kihívások

Győrffy Balázs szerint a mezőgazdasági dolgozók korábban nem tapasztalt nehézségekkel szembesülnek manapság, ezért különösen felértékelődött a két szervezet munkája és együttműködése. A szakember a legnagyobb kihívások között elsőként a technológiai változásokat említette.

Ha az ember versenyképes akar lenni, akkor nyitottnak kell lenni az újra. Arra kell, hogy törekedjen, hogy mind a szellemi, mind a fizikai újdonságokat megértse, és alkalmazza. Van lehetőség arra, hogy naprakészek maradjunk, bár egyre gyorsabban jelentkeznek az újabb feladatok, újítások, amelyekkel bizony nem könnyű lépést tartani

– fejtette ki Győrffy Balázs.

A NAK elnöke a nehézségek közé sorolta a pandémiát, az ukrajnai konfliktust, és ezek következményeit is. Elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt a gazdák munkáját számos tényező nehezítette. Most pedig energiaellátási problémák jelentkeztek, amiért a háború okolható. Legnagyobb gondot talán az üzemanyag költsége, valamint a műtrágyapiac nehézségei jelentik.

Kihívást okoznak az állatbetegségek is. Az állattenyésztési ágazat jövedelmezősége egyébként is nehezen tartható. A helyzeten nehezítenek a folyton jelentkező betegségek, mint például a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis.

Gond van a zöld szervezetekkel

Győrfi Balázs negyedik nehézségként a zöld szervezetek tevékenységét említette meg. A véleménye az, hogy a jó szándékuk többnyire vitathatatlan, azonban a törekvéseik sokszor kontraproduktívak, néha a környezetre nézve is.

Amit a legnagyobb hibának tartok a zöld szervezetek részéről, ha gazdákra nem partnerként, hanem ellenségként tekintenek. Ez is egy olyan feladat, amivel kezdenünk kell valamit, mert súlyos következményei lesznek annak, ha a torz következtetések elfogadása többségre jutnak a társadalomban. Akkor egész egyszerűen az élelmiszer-ellátásunk kerül veszélybe

– fejezte ki aggodalmait a NAK elnöke.


Ne hagyd ki!