Igaz lehet a toposz: minden rosszban van valami jó
Fotó: Shutterstock

Új lehetőségek nyílhatnak meg a magyar gazdák előtt

A számos negatív gazdasági hatása mellett néhány új lehetőséget is hordoz magával az ukrajnai háború a magyar gazdák számára a K&H szakértői szerint. Akár új piacok is megnyílhatnak a hazai agrártermelők előtt.


Kiesik az orosz és ukrán export java

Több negatívumot hordoz magában az orosz-ukrán konfliktus a magyar mezőgazdasági termelők számára. Az állattenyésztőket például a takarmánynövények drágulása érinti rosszul, a növénytermelőket pedig egyebek mellett az elszálló kőolaj- és földgázárak miatt kialakuló problémák hozzák finoman szólva kellemetlen helyzetbe. Az exportpiac átrendeződése azonban új lehetőségeket rejthet a magyar gazdák számára. – írja az InfoStart.hu a K&H Bank szakembereire hivatkozva.

„Az ukrán export kiesésével később a hazai agrárcégek jelentősen növelhetik piaci részesedésüket például Csehországban vagy Lengyelországban, ahol hangsúlyos szereplő volt keleti szomszédunk. (…) A jelenlegi árfolyamok mellett az exportpiacok bővülése pedig segítséget jelenthet azoknak a gazdáknak, akik euróban fizetnek alapanyagaikért”

- idézi a portál Tresó Istvánt, a K&H agrárfejlesztési főosztályának vezetőjét.

A K&H Bank elemzői szerint a magyarországi kereslet is nőhet az importárut helyettesítő hazai termékek iránt, mivel a gyenge forint miatt jelentősen emelkedhet a külföldről érkező élelmiszerek ára. A komoly gondokat okozó munkaerőhiányt pedig enyhíthetik a napokban az országunkba érkező, tartósan letelepedni szándékozó menekültek.

Drágulás várható

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint negatív következményekkel jár a globális élelmiszerpiacra az Ukrajna elleni orosz háború. Oroszország és Ukrajna a mezőgazdasági nyersanyagok és élelmiszerek jelentős termelői és exportőrei.

A FAO előrejelzése szerint a két országból származó gabona- és napraforgómag-export hirtelen és meredek visszaesésének lehetséges hatásait a 2022/2023-as mezőgazdasági szezonban csak részben tudják majd ellensúlyozni más források. Számos más exportáló ország termelési és ellátási képességét korlátozhatják a magas termelési és ráfordítási költségek - áll a szervezet közleményében, amely szerint az ebből eredő globális kínálati hiány az amúgy is emelkedő nemzetközi élelmiszer- és takarmányárakat 8-22 százalékkal növelheti.

Ne hagyd ki!