Tovább mélyülhet a magyar műtrágyaválság
Fotó: Shutterstock

Elmélyülhet az európai műtrágyaválság

Továbbra is az egekben van az energiahordozók, így a földgáz ára, ezért nem oldódott meg az európai műtrágyakrízis az elmúlt hónapokban. Sok műtrágyagyártó állította le a termelését a nem kifizetődő gyártás miatt. Egyelőre nyitott a kérdés, hogy lesz-e hiány a következő időszakban műtrágyából. Azonban nem csak a kínálatban, a keresletben is visszaesés tapasztalható.


Gyakorlatilag leállt a műtrágyagyártás az Unióban

Még mindig az egy évvel ezelőtti ár többszörösébe kerül a földgáz Európában, de a műtrágyagyártás más inputanyagainak az ára is emelkedett. Mindezek miatt leállt több európai nitrogénműtrágya-gyár, mások pedig csökkentették a gyártókapacitásukat – írja Balássy Ákosra, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetőjére hivatkozva az Agrárszektor.

A szakember elmondta, hogy a gyártóknak sokba kerül finanszírozni a gyártást. Olcsóbb külföldről behozniuk a kész terméket olyan országokból, ahol saját forrásaikból tudnak olcsóbb földgázt felhasználni. Ilyen például Oroszország, Észak-Afrika, a Közel-Kelet, valamint Kínából és az Egyesült Államokból is érkeztek szállítmányok.

Felfordult a magyar piac

Balassy megjegyezte, hogy a piacon akkor alakul ki hiány, amikor a kereslet nagyobb, mint a kínálat. Azonban Magyarországon mindkettő jelentősen csökkent az utóbbi időben. A magas árak miatt a mezőgazdasági szektor szereplői visszafogták a vásárlásaikat. Különösen a kálium- és a foszforműtrágyák esetében zuhant be a kereslet és a kínálat, valamint a nitrogénműtrágya körül óriási a bizonytalanság.

A nitrogénműtrágya egy sötét ló. Papírforma szerint hiánynak kellene lennie, hiszen olyan erős gyártási kapacitások estek és esnek ki, hogy a keresleti oldalon egy nagyon erős csökkenésnek kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy ne alakuljon ki hiány ebből a termékből

- magyarázta Balássy Ákos.

A szakértő várakozása az, hogy vagy határon lesznek a nitrogénműtrágya-készletek a közeljövőben, vagy hiány lesz belőlük.

Az import sem erős

Továbbá számolni kell azzal is, hogy csak lassan érkezik az importműtrágya Magyarországra. Ez a tendencia a vásárlói magatartásra is hatással van, ami a műtrágya árát is befolyásolhatja.

Ha ugyanis jelentősebb mértékben csökken a vásárlásra való hajlandóság, a gyártók és forgalmazók előbb-utóbb kénytelenek lesznek reagálni a csökkenő igényekre, a kérdés csak az, hogy ez milyen mértékű lehet

- nyilatkozta a vezető.

Ne hagyd ki!