2021 legeleje óta jelentősen emelkedett az őstermelők száma hazánkban
Fotó: Shutterstock

Legyél őstermelő! Mutatjuk, miért éri meg!

Tavaly megváltozott az őstermelőket érintő jogkörnyezet. Ennek nyomán egy év alatt jelentősen nőtt a számuk, ahogyan az őstermelő családi gazdaságoké (ŐCSG) is. Elmondjuk, hogy milyen előnyökkel járnak az említett termelői kategóriák.


Ilyen feltételekkel lehet valaki őstermelő

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) érdeklődte meg az Agrárszektor.hu, hogy milyen feltételekkel válhat valaki őstermelővé manapság Magyarországon. Tavaly január 1-jén lépett hatályba az új családi gazdaságokról szóló (2020. évi CXXIII.) jogszabály. A törvény szabályozza egyebek mellett a működést és az adózást, valamint a szükséges adminisztrációt is. Ennek értelmében három szervezeti forma közül választhatnak a családi gazdálkodók. Lehetnek

  • őstermelők,
  • őstermelők családi gazdasága,
  • vagy családi mezőgazdasági társaság.

Ezek közül az első az lehet, aki a 16. életévét betöltött, a mezőgazdasági őstermelői nyilvántartásban szereplő természetes személy, aki saját gazdaságában őstermelői tevékenységet végez. Ez utóbbi lehet mező- és erdőgazdálkodás is, valamint kiegészítésként termékfeldolgozás.

2021 legelején egyébként több mint 290 ezer őstermelőt, illetve 23 ezer családi gazdaságban dolgozó 83 ezer családtagot érintettek az új törvények. Idén május elején viszont már 402 ezer őstermelő volt a nyilvántartásban, a 64 ezer ŐCSG tagjainak száma pedig elérte a 169 ezret.

A megváltozott keretekről

A NAK tájékoztatása szerint a családi gazdaságokról szóló új törvény megfelelnek a 21. század elvárásainak. Egyszerűsítette az adózást és csökkentette az adóterheket is.

A 2020-as jogszabály a működési formákhoz minden eddiginél kedvezőbb adózási környezetet biztosít azzal, hogy a mindenkori minimálbérhez kötötte az adózási kedvezmények mértékét. Így 2022-ben 12 millió forint árbevételig nem keletkezik SZJA fizetési kötelezettség, míg 12 és 24 millió forint közötti árbevétel esetén a 12 millió forint feletti bevétel 10 százaléka után kell SZJA-t fizetni (ez 24 millió forint árbevétel esetén 180 ezer forint). A jogalkotó a családi működési formák számára a versenyképes gazdálkodás biztosítása érdekében a földforgalmi törvényben elővásárlási és előhaszonbérleti ranghelyeket is biztosított

- írja a Kamara tájékoztatójára hivatkozva a portál.

Sok pénz folyik a mezőgazdaságba

Korábban EBBEN a cikkünkben írtunk mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatban arról, hogy az európai uniós forrásokból 17,5-ről 80 százalékra növelte a vidékfejlesztési támogatások arányát a kormány. Megháromszorozták a forrásokat, ennek eredményeként a következő években 4265 milliárd forintot lehet vidékfejlesztésre fordítani, ami szintén kedvező adat a mezőgazdasági vállalkozók számra, vagy azoknak, akik agrárvállalkozásra adnák a fejüket a jövőben.

Ne hagyd ki!