Lopott és rossz minőségű román makk érkezhet Magyarországra
Fotó: Shutterstock

A magyar feketepiacon teríthetik a silány román makkot

Magyarországon értékesített, nagy mennyiségű, illegálisan begyűjtött és rossz minőségű román makkról ír a romániai magyar sajtó. Az agrárminiszter szerint legális csatornákon Bulgáriából és Törökországból érkezik a vetőmagnak való makk hazánkba.


Dübörög a romániai makk magyar feketepiaca?

A makk begyűjtésére több családnak is engedélye van a romániai, kovásznai erdőkben. Ők azt jellemzően vetőmagként vagy takarmányként értékesítik magyarországi erdészeteknek és faiskoláknak. Azonban tölgymakknak maradnia kell az erdőkben is, például eledelül a vadaknak.

Azonban arról ír a romániai magyar Hírmondó, gyakorlatilag eltűnt a makktermés az Erdővidéken: kamionszámra hordják azt át Magyarországra. Ráadásul nagyon kevés volt az idei termés az ottani erdőkben, ezért más vidékekre is átjártak a gyűjtők. Sőt, több területen úgy folyik a gyűjtés, hogy a hatóságok már nem is engedélyezik azt.

A portál megjegyzi, magyarországi erdészeti szakemberek szerint előfordul, hogy a romániai exportmakk nem is megfelelő minőségű. Gyakran beérés előtt leverik a fákról, estleg fertőzött, de más oka is lehet annak, hogy nem csíraképes. Emiatt is szigorítanák az illetékesek a makk átvételi szabályait.

Ha valóban létezik a jelenség, azaz a sok teherautónyi makkexport, akkor az vélhetően illegális, mert Magyarország Törökországból és Bulgáriából szerez be vetőmagnak való makkot – olyan fajtákat, amelyek a felmelegedést és a szárazságot is jól bírják

- idézi az ügy kapcsán Nagy István, Magyarország agrárminiszterének májusi nyilatkozatát a Hírmondó.

3 dolog, amit tilos hazavinni a magyar erdőkből

Egyébként nyáron sokan mozdulnak ki a természetbe Magyarországon is. Azonban számos dolgot tilos gyűjteni és hazavinni az erdőkből. Sorolunk néhányat ezek közül!

Ásványok: A természet védelméről szóló törvény szerint általános védelem illeti meg a földtani, felszínalaktani képződményeket, ásványokat, ásványtársulásokat és ősmaradványokat.

Agancsok: A hazai gím- és dámszarvasok hímjei tavasszal vetik le az agancsaikat. Az erdőkben közelről csodálhatjuk meg a fejdíszeiket. Azonban nem szabad hozzájuk érni, vagy elmozdítani azokat, hiszen a területileg illetékes vadásztársaság tulajdonát képezik. Az agancsok gyűjtését kizárólag erdészeti szakemberek és hivatalos engedéllyel rendelkezők végezhetik. Az illegális tevékenység lopásnak minősül. A bírság mértéke 100 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

Egyes gombafajták és zuzmók: Hazánkban rengeteg gomba- és zuzmófaj él. Ezek jelentős része védett. Tönkretételük - például a letépésük - jelentős kárt is okozhat az élővilágnak. Természetvédelmi értékük jellemzően 5-10 ezer forint.

Ne hagyd ki!