Kétszámjegyű visszaesés a hazai beruházásokban
Shutterstock

Ezért fogyassz spenótot: meghálálja a szervezeted

Egyre népszerűbbé válik hazánkban a spenót. A növekvő egészségtudatosság és a sokoldalú felhasználhatóság miatt egyre többen választják ezt a tápanyagban gazdag zöldséget. Nemcsak egyszerűen termeszthető, hanem a konyhában is számos módon felhasználható.


A spenót termesztése viszonylag könnyű, mivel hidegtűrő növény, amely megfelelő körülmények között akár már kora tavasszal is elvethető, és rövid időn belül termést hoz. Magyarországon a spenót mind a nagy-, mind a kisüzemi termesztésben jelentős szerepet játszik, az ipari felhasználásra szánt termést gépekkel takarítják be, míg a frisspiaci spenótot általában kézzel szedik. A növény akár balkonládákban, magaságyásokban is sikerrel termeszthető - írja az Agrárszektor.

Ebben gazdag

A világ legnagyobb spenóttermelője Kína, amely évente 30,6 millió tonnát állít elő, míg az Európai Unió 2022-ben összesen 674 000 tonnát termelt. Magyarországon a spenóttermelés az utóbbi években növekedett, a 2022-es termés 12 100 tonnát tett ki, ami 32%-kal meghaladta az előző évek átlagát. Ez is mutatja, hogy a spenót iránti kereslet egyre bővül, és egyre többen emelik be ezt a tápanyagban gazdag zöldséget a táplálkozásukba.

Vethető tavasszal és ősszel is, a nyári fajtáknál a hőtűrőbb, később virágzó változatokat érdemes választani. Igényli a rendszeres öntözést, mivel sekély gyökérzete miatt könnyen kiszárad. Gyorsan fejlődik, így 4-6 hét alatt betakarítható méretű lesz, amit gyakori szedéssel hosszú ideig fenntarthatunk.

A spenót fogyasztása számos jótékony hatással bír, mivel gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, a többi között vasat, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. A benne lévő flavonoidok antioxidánsként védik a sejteket, és hozzájárulnak a daganatos betegségek megelőzéséhez. Emellett a spenót erősíti az immunrendszert és támogatja a szív egészségének megőrzését.

A spenótot nemcsak a házikertben, hanem a boltokban is beszerezhetjük, ahol jellemzően friss és fagyasztott formában egyaránt elérhető.

Slágerlistás növények a kiskertből

Az egészséges zöldségek termesztése nem csak a gyakorlott kertészek privilégiuma. Akik most szeretnék kipróbálni magukat, akár egy kis balkonon vagy házuk udvarában is megtermelhetik a friss zöldségeket. A rukkola, a saláta, a retek, a cékla, a borsó, a bab, a vöröshagyma, a cukkini és a paradicsom nemcsak gyorsan növekednek, hanem kevés szakértelemmel a birtokunkban is sikerrel gondozhatóak.

A kertészkedés öröme nem csupán a sikerélményekben rejlik, hanem abban is, hogy saját kezűleg termelhetjük meg a legfinomabb alapanyagokat, legyen szó salátákról, zöldségekről vagy fűszernövényekről. Egyébként nem csak a fenti előnyökkel jár: finn tudósok nemrég bebizonyították, hogy nagy valószínűséggel már a városi beltéri növénygondozás is erősíti az immunrendszert - írtuk korábban.

Ne hagyd ki!