Például a gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt is a napi egészséges étkezés része lehet a szamóca, avagy népies nevén az eper. Azonban több előnye van az ízletes gyümölcsnek.
Rendkívül egészséges a szamóca
A szamócafogyasztásnak számos előnye lehet az emberi szervezetre. Például a magas víztartalma miatt remekül hidratál. Ráadásul a más gyümölcsökhöz képest alacsony szénhidráttartalma következtében a vércukorszintet kevésbé emeli meg. Emellett bővelkedik antioxidánsokban (C- és K-vitamin), valamint olyan szívbarát tápanyagokat tartalmaz, mint a folsav, a kálium, a fitoszterolok és a polifenolok.
A friss kutatások pedig arra világítottak rá, hogy az eper pozitív hatással lehet a szív- és érrendszerre, az anyagcserére és a kognitív egészségre is. Egy 66 és 78 év közöttieken végzett vizsgálat kimutatta, miután napi 26 gramm szárított szamócaport fogyasztottak nyolc héten keresztül, a kognitív feldolgozási sebességük átlagosan 5,2 százalékkal nőtt, a szisztolés vérnyomásuk 3,6 százalékkal csökkentek, a teljes antioxidáns-kapacitásuk pedig átlagban 10,2 százalékkal emelkedett.
Ez a tanulmány bizonyítja, hogy a szamóca fogyasztása elősegítheti a kognitív funkciókat és javíthatja a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, például a magas vérnyomást
- idézi Shirin Hooshmandot, a San Diegói Állami Egyetem Testmozgás- és Táplálkozástudományi Karának professzorát a Magyar Mezőgazdaság.
Ciklikusan változik a szamóca termőterülete Magyarországon
Kelemen Péter, a FruitVeB ügyvezető igazgatója beszélt arról májusban, szinte lehetetlen megmondani, mekkora a szamóca termőterülete hazánkban a sok kistermelő miatt. Azonban a területalapú támogatási kérelmek alapján a 2021-es 547 hektár után tavaly 635 hektáron foglalkoztak a gyümölcscsel. Viszont a valós szám 850-950 hektár lehet.
Hozzátette, a szamócatermesztésben körülbelül ötéves ciklikusság figyelhető meg. Egy cikluson belül a termőterületek mérete először növekszik, majd amikorra túl sok lesz a termelő a piacon, vagy beüt egy-két rosszabb év, kisebb területen kezdenek vele gazdálkodni.
Jelenleg egy ötéves ciklusnak vagy a csúcsán, vagy éppen utána vagyunk. Alapvető hatása lesz a hazai termelés alakulására az egyre növekvő inputananyagáraknak (műtrágyák, növényvédő szerek, fólia stb.) és a munkaerő drágulásának. Többek között azért sincs túl sok nagytermelő Magyarországon, mert már egy hektár szamóca is brutális munkaerőigényt jelent, évi 3-6 ezer munkaóra között, a termesztés intenzitásától függően
- nyilatkozta Kelemen Péter.
Elmondta, a hazai szamócatermelés volumene tavaly nagyjából 5500 tonna volt. A FruitVeB becslése szerint a szamócafogyasztás 0,8-1 kg/fő/év lehet Magyarországon, mivel 8000-9500 tonnát értékesítenek belőle évente a hazánkban. Tehát a magyarországi termelés a belföldi fogyasztásnak valamivel több, mint a felét fedezi, a fennmaradó rész főleg Spanyolország és Görögország érkezik. Emellett a szamócaexportunk elhanyagolható, 10-70 tonna között ingadozik.