Érdemes lehet vigyázni a szójával a takarmányban
Fotó: Shutterstock

Kukorica helyett szója a takarmányozásban? Csak óvatosan!

A tavalyi aszály Európában és Észak-Amerikában is megviselte a kukoricatermést, ezért több állattartó gazdánál – gazdasági okok miatt – nagyobb szerephez jutott a szója a húsmarhák abraktakarmányában. Azonban a kutatók több dologra figyelmeztetnek a szójababbal való etetéssel kapcsolatban.


Érdemes lehet vigyázni a szójával a takarmányban

A szójabab magasabb energiaértékkel rendelkezik, mint a kukorica, a jelentős olajtartalma miatt, valamint jó fehérjeforrás is lehet a szarvasmarháknak. Azonban Karl Hoppe, az Észak-Dakotai Állami Egyetemen kutatója szerint nem tudnak belőle sokat enni a marhák, mert befolyásolja az emésztésüket.

Számításaik szerint körülbelül 7 százalékra kell korlátozni a zsírtartalmat a takarmányban. Visszaszámolva pedig 0,75-1,12 kg szójabab/állat/nap lehetne a felső határ a húsmarhatakarmányban

- idézi a szakembert a Magyar Mezőgazdaság.

Hozzátette, a szójababot pörkölés, hőkezelés nélkül nyersen és egészben is lehet etetni. Azonban érdemes tesztelni, mit eszik szívesen az állomány. Emellett elengedhetetlen a szója beltartalmi vizsgálata. Például tavaly Észak-Dakotában az aszály miatt a szójababszemek kisebbek lettek, ezért magasabb lehet a fehérje- és kevesebb az olajtartalmuk. Továbbá a termelőknek ajánlott megvizsgálniuk a szójabab penészgomba- és mikotoxin-szennyezettségét is.

Csökkenhet a kukorica vetésterülete

A kukorica Magyarország egyik legfontosabb terménye. A hazai etanolgyárak évi 2–2,5 millió tonnát vesznek fel belőle, 1,8 millió tonnát takarmányként hasznosítanak, humán célokra pedig 200 ezer tonnára van szükség, így jön ki a 4–4,5 millió tonnás összes belföldi felhasználás. A gyakorlatban tehát kizárt, hogy bármivel növénnyel teljesen helyettesíteni lehessen néhány éven belül, azonban vannak aszálytűrőbb alternatívái a tengerinek azokon a területeken, amelyeket erősebben érint az éghajlatváltozás.

Előtérbe kerülhetnek olyan kalászos gabonák, mint például a búza és az árpa, vagy az idén szintén megviselt, de a kukoricánál ellenállóbb napraforgó. Azonban nagy esély van a jelenleg kisebb területeken termesztett cirok és szója elterjedésére is.

Terjedhet a szója

A szója mondható talán az év nagy túlélőjének. Idén összesen 67 ezer hektáron vetettünk szóját Magyarországon. (…) Országos átlagban elmondható, hogy idén 1,9 - 2 tonna körül alakul majd a szója termésátlaga, ami azért is üdvözítő, mert bár 24 százalékkal elmarad az elmúlt öt év átlagától, az évszázados aszályt tekintve egy nagyon is jó eredménynek mondható

- nyilatkozta Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője 2022 végén.

A szakember hozzátette, hogy a szójatermesztésben Európa elment mellettünk az utóbbi években. Erre a legjobb példa Ausztria, ahol néhány éve lényegesen kisebb területen vetették a szóját, mostanra azonban nagjyából 50 százalékkal nagyobb területen termesztik egy Magyarországhoz képest harmad akkora szántóterületű országban.

A szójánál az elmúlt öt évben, beleértve 2022-t is, 2,6 tonna volt a hektáronkénti termésátlag, a kukoricánál 6,8 tonna. Idén előbbinél megközelítjük a 2 tonnát, ami azt jelenti, hogy a 76 százalékát tudjuk teljesíteni az elmúlt öt év átlagának, szemben a kukoricánál tapasztalható 50 százaléknál is alacsonyabb 3,1-3,2 tonnás teljesítménnyel. Ez számomra azt jelenti, hogy a szója kétszer olyan jól teljesített, mint a kukorica, vagyis az évszázados aszály fele akkora kárt okozott benne, ami megerősíti azt, hogy egy válságállóbb növényről van szó

- tette hozzá Bene Zoltán.

Ne hagyd ki!