Tavaly 812,6 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatást fizettek ki
Fotó: Shutterstock

Mire ment el 800 milliárd tavaly az agráriumban? Mutatjuk

Sok százmilliárdokat fizettek ki tavaly agrár- és vidékfejlesztési támogatásra hazánkban. Világosan látszik, hogy mely ágazatokat támogatta inkább az Unió, és mely szektorok esetében kellett nagyobb mértékben a nemzeti forrásokhoz nyúlni.


Rengeteg pénzt osztottak szét

Összesen 812,6 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatást fizettek ki tavaly hazai és uniós forrásból Magyarországon. Ennek nagyjából 80,9 százalékát tették ki a EU-tól érkező pénzek, ami körülbelül 657,4 milliárdot jelent. Ezen kívül további 28,7 milliárd forint érkezett a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés címén a gazdák részére – írja friss pénzügyi összefoglalójában az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

A juttatásokon belül a közvetlen támogatások domináltak, hiszen nagyjából 53 százalékát (432 milliárd forint) tettek ki. A Vidékfejlesztési programból (VP) 248,9 milliárd forint került a számlákra, ami a teljes kifizetések durván 30 százalékát jelentette. Emellett a nemzeti támogatások jogcímeire 108,4 milliárd forintot kaptak az érintettek, valamint 19,7 milliárd ment el piaci és egyéb támogatásokra. Kifizettek továbbá 18 milliárd forintot a tavalyi agrárkárok enyhítése érdekében is.

Ők kapták a legtöbb pénzt

A legnagyobb arányban a támogatásokból – hasonlóan az előző évekhez – a szántóföldi növénytermesztés részesült a főágazatok közül. A kifizetések több mint 45 százaléka érkezett ide. Emellett az állattenyésztőke lett a pénzek körülbelül 20 százaléka, valamint a kertészeteké nagyjából 4,5 százalék.

A szántóföldi növénytermesztők tehát 369,5 milliárd forintot kaptak. Ennek a támogatásnak a 99 százalékát az uniós költségvetésből finanszírozták. Az összeg 94,3 százaléka (348,4 milliárd forint) pedig egységes területalapú támogatásként került a gazdálkodókhoz. Ezen belül 256,4 milliárd forint volt az alaptámogatás, zöldítésre pedig 92 milliárd jutott.

Az állattenyésztő és -tartó ágazat 166,1 milliárd forint támogatásban részesült. Ez az összeg azonban túlnyomó részt nem az uniós forrásokból származott, hiszen 51,4 százaléka a nemzeti költségvetést terhelte. Ezen belül a pénz több mint felét az állatbetegségek megelőzéséére és állatjólétre fordították.

A kertészeti ágazat 36,7 milliárd forintot kapott, aminek a 81,3 százaléka volt uniós eredetű. 8,3 milliárd forint pedig a Vidékfejlesztési program keretét érintette.

22,3 milliárddal számolhattak továbbá az élelmiszeripari vállalkozások 2021-ben, javarészt a VP-ből. Ennek az összegnek a 82 százaléka származott az EU-tól, 18 százaléka pedig hazai forrás volt.

Ne hagyd ki!