A mikrozöldek és csírazöldségek a leggyorsabban növekvő, tápanyagban kiemelten gazdag növénytermesztési kultúrák. Jótékony beltartalmuk jóval magasabb, mint teljesen kifejlett változataiké, mivel koncentrált formában hordozzák magukban azokat az úgynevezett esszenciális tápanyagokat.
Míg a mikrozöldeket körülbelül két hétig neveljük és csak a szárukat, valamint leveleiket metsszük, majd fogyasztjuk, addig a csírák közvetlenül – ahogyan a nevük is mutatja – a magok kicsírázását követően már ehetőek is a gyökérrel együtt.
Közös bennük, hogy különösen gazdagok C-, E- és K-vitaminban, valamint olyan nyomelemekben, mint a vas, a cink és a magnézium. Fogyasztásuk segíti az immunrendszer erősítését és hozzájárul az egészséges anyagcsere fenntartásához.
Termesztésükhöz mindössze víz, megfelelő hőmérséklet és levegő kell. Ám mindkettőhöz speciális, kifejezetten erre a célra termesztett magok szükségesek. A mikrozöldeket többnyire valamilyen közegre – például kenderlapra – vetik. Legkedveltebb típusai a retek, a rukkola, és a bazsalikom. A csírazöldek neveléséhez csíratál, tortadoboz, vagy üveg ideális, amelyben naponta kétszer – reggel és este – ajánlott először bőséges folyadékkal átöblíteni őket, aztán a felesleget lefolyatni róluk. Ideális fajták a módszerhez egyebek mellett a görögszéna, a napraforgó, a lucerna és a különböző káposztafélék.
Bővebben a termesztésről a Magyar Mezőgazdaság cikkében.
9 hangulatjavító élelmiszer
A tél vége felé a vitaminok mellett jól jönnek olyan élelmiszerek, amelyeknek hangulatjavító hatása van. Egy korábbi cikkben ben kilenc ilyen élelmiszert mutattunk be. Ezek a dió, a datolya, a görög joghurt, a lazac, az áfonya, a mogyoróvaj, a tojás, a tökmag és a zabpehely.