Mutatjuk néhány friss zöldség és gyümölcs árszintjét
Fotó: Shutterstock

Egekben az újburgonya ára, de olcsóbb lett a káposzta

Elkezdődött az idei gyümölcs- és zöldségszezon. Jó hír, hogy néhány termék ára csökkent az előző év azonos időszakához képest. Azonban akadnak olyanok is, amelyek árszintje az egekbe szökött. Például az újburgonya negyedével kerül többe, de nem ez a legnagyobb drágulás.


Nagyot változtak a friss gyümölcsök és zöldségek hazai árai éves alapon

Kezdetét vette a hazai, frisspiaci zöldségek és gyümölcsök szezonja. Amíg néhány élelmiszer olcsóbb lett éves alapon, egyes árucikkek árszintje az egekbe ugrott.

Az Agroinform gyűjtése alapján soroljuk, hogyan alakul néhány frissen kapható termék ára a Budapesti Nagybani Piacon a napokban, az egy évvel korábbi árszintjükhöz képest. A lista az AKI PÁIR 17. heti adatai alapján készült, valamint a hazai termesztésű zöldségek és gyümölcsök leggyakoribb termelői árait mutatja:

  • szamóca: 1900 Ft/kg – 36,7 százalékkal olcsóbb, mint egy évvel ezelőtt
  • barna héjú vöröshagyma (70 mm+): 285 Ft/kg - 33,7 százalékkal olcsóbb
  • fehér fejes káposzta: 288 Ft/kg - 22 százalékkal olcsóbb
  • fehér spárga: 2500 Ft/kg - 11 százalékkal olcsóbb
  • zöld spárga: 2500 Ft/kg - 11 százalékkal olcsóbb
  • sárgarépa: 300 Ft/kg - 7,7 százalékkal olcsóbb
  • spenót: 950 Ft/kg - 11,8 százalékkal drágább
  • sóska: 1000 Ft/kg - 17,6 százalékkal drágább
  • újburgonya: 600Ft/kg - 25 százalékkal drágább
  • vörös fejes káposzta: 345 Ft/kg - 30 százalékkal drágább
  • gumós zeller: 500 Ft/kg - 30,7 százalékkal drágább

Hiába minden, csökken a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk

Egyébként a Freshfel Europe 2022-es évre vonatkozó jelentése, az egyes tagállamok frissgyümölcs- és zöldségfogyasztási adatait összesítő Consumption Monitor komoly visszaesést jelez az Európai Unióban fogyasztott mennyiségek tekintetében. Ez az év az orosz-ukrán konfliktus kitörésének idejére esik, és már az őszi hónapok vége felé egész Európára jellemző volt az infláció és az energiaárak emelkedése. Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy az EU polgárai körében a napi zöldség-gyümölcs bevitel átlagosan 5,12%-kal csökkent – olvasható a FruitVeben.

Magyarország a napi, fejenkénti zöldség-gyümölcs fogyasztás tekintetében az uniós rangsorban az alsó harmad tetején, a középmezőny alján helyezkedik el, de a 2022-es évben csaknem 10%-kal esett vissza a fogyasztás. Ez igen jelentős csökkenés, ennél nagyobb mértékben csak Portugáliában (-20%, de nekik volt honnan visszaesni), Romániában (-20%, de ők is az élmezőnybe tartoznak), Spanyolországban (-13%, itt viszont riasztó, hogy évek óta csökkenés figyelhető meg) és Dániában (-10%) esett vissza a fogyasztás. Emellett kisebb mértékben, de számottevően visszaesett a napi beviteli érték több, számunkra kereskedelmi szempontból igen jelentős európai tagállamban, így például Németországban (-7,21%), Csehországban (-7,11%), Szlovákiában (-5,4%), de Franciaország (-4,71%) sem úszta meg ezt az évet visszaesés nélkül.

Voltak azonban olyan országok is, ahol a mostoha gazdasági környezet ellenére jelentős növekedést hozott a 2022-es év: Olaszország (+4,9%), Litvánia (+6,07%), Ausztria (+2,93%), Szlovénia (+7,73%). Általánosságban viszont elmondható, hogy az Európai Unióban a friss zöldségek és gyümölcsök napi fogyasztásának szintje tovább távolodott a WHO ajánlásában szereplő 400 g/fő/nap értéktől, és jelenleg a 350 g/fő/nap szintet éri el.


Ne hagyd ki!