17 ezer hektárról szüreteltek a Kunsági borvidéken
Fotó: Shutterstock

Már látszik, milyen idén a borszőlőtermés

Az aszály jobban megviselte a korábban szüretelt fajtákat és a fiatalabb ültetvényeket a Kunsági borvidéken, de a vártnál kisebb a terméskiesés. Azonban látszik, hogy elkerülhetetlen a boráremelés. Mindemellet az agrárminiszter bejelentése értelmében új támogatási csomagot kapnak a hazai borászok.


Rosszul viselte a szőlő az aszályt

Véget ért a szüret a Kunsági borvidéken. Pontos adatok egyelőre nincsenek, de látszik, hogy a tavalyinál kevesebb szőlőt szüreteltek idén. A termés mennyiségét az aszály vetette vissza, de kisebb a kiesés, mint amire először számítottak. Néhány ültetvény teljesen kipusztult a száraz melegben, máshol egyáltalán nem teremtek. Leginkább a korai fajtákat és a fiatalabb – ezért kevésbé mélyen gyökerező – tőkéket érintette rosszul az időjárás – írja a VG.

Nagyjából 20 ezer hektáron termelnek szőlőt a Kunsági borvidéken, amelyből 3 ezer hektár új telepítés, így az idén még nem fordult termelőre. A termésátlagot a legnépszerűbb bianca fajta vitte feljebb, ami a legtöbb ültetvényen jól teljesített. Viszont a kékfrankos és a cserszegi fűszeres gyenge termését a felvásárlási áruk sem tudta kompenzálni – ahhoz 20-50 százalékkal magasabb árszint kellett volna, nem volt elég a nagyjából 100 Ft/kg.

Ők vannak jobb helyzetben

Azok a szőlőtermelők tudták mérsékelni a veszteségeiket, akik részt vesznek az agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG). Emellett a minőségi borászatokkal integrációs kapcsolatban álló szőlősgazdák is jobb helyzetben vannak idén.

A gazdák helyzetét rontotta, hogy némileg visszaesett a kereslet a vörösborokra, így a kékszőlőkre is. Viszont a biancát vagy az alettát az exportpiacokon is könnyen értékesíteni lehet.

A hazai borfogyasztást visszaesés jellemzi. Nem javítja az sem az ágazat helyzetét, hogy emelniük kell az áraikon a kereslet csökkenése ellenére, ami az inputanyagok áremelkedésével magyarázható.

Új támogatási csomagot kapnak a hazai borászok

Nagy István agrárminiszter beszélt róla, hogy több mint 24 milliárd forint jutott eddig a borászati gépek beszerzésére fókuszáló támogatásokra. A fejlesztések 2024-ig a borágazat Nemzeti támogatási programjából, majd 2024-től Magyarország stratégiai tervében szereplő forrásokból folytatódhatnak.

A szőlőtermelők és a borászatok munkáját segítő új intézkedéscsomag is született, amely az értékesítés és a támogatások területén nyújt segítséget. Mostantól a hegyközségek is lehetőséget kapnak arra, hogy termelői integrációs szervezetként működjenek, tagjaik közös szőlő- vagy borértékesítésében közreműködjenek. A gyakorlatban nagy könnyebbséget jelenthet, hogy nem kell új szervezetet létrehozniuk erre a célra. A közös értékesítés jelenti a magasabb átvételi árak és a jobb szerződési feltételek elérésének egyik legfontosabb alapját.

Döntés született arról is, hogy a szőlőültetvények megújításához és a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez kapcsolódó uniós támogatásokra megnövelik a támogatási intenzitást, így a szőlőtermelők és borászok a tervezettnél több támogatást kapnak céljaik megvalósításához.

Ne hagyd ki!