Okostelefonon Facebook logó kávé
Fotó: Shutterstock

Fontos felhasználóbarát újítást tesztel a Facebook

A jövőben egy felhasználói fiókhoz több profil is tartozhatna, az új lehetőséget már tesztelni kezdte a Facebook.


Az elképzelés célja, hogy a felhasználók érdeklődésük és kapcsolati hálójuk alapján testreszabott élményekhez jussanak. A platform reményei szerint az új funkció növelheti a felhasználói aktivitást.

Öt profil

A Facebook jelenleg tiltja, hogy egy felhasználóhoz egynél több fiók tartozzon, az újítás azonban lehetővé tenné akár öt profil létrehozását is ugyanarról a fiókról. A felhasználók így különböző témákkal és felhasználói csoportokkal kerülhetnének mélyebb kapcsolatba. Lenne egy profil például a közeli barátok számára, egy másik a munkatársaknak, egy harmadik a hobbinak. Az egyes profilokhoz eltérő Facebook-hírfolyam is tartozna.

A Facebook anyacége, a Meta a lassuló profitra és az éles versenyre keres ellenszert, miután a TikTokkal és más riválisokkal kell harcolnia a felhasználók idejéért és figyelméért.

Februárban a Meta sokkolta a befektetőket azzal, hogy csökkent a napi felhasználók száma, bár a tendencia az idei első negyedévben megállt, és szerény növekedés kezdődött.

Marad a fő profil

Az új multiprofilos terv szerint a felhasználók egyedi elnevezést adhatnának az egyes profiloknak. Lennének olyan alkalmazások, például a Facebook Randi, amelyeket továbbra is csak a fő profillal lehetne használni. Oldalt ugyancsak kizárólag fő profillal lehetne létrehozni.

Ha egy felhasználó megsérti a platform szabályait az egyik profilján, a teljes felhasználók fiókjára vonatkozna a büntetés.

Az új funkciót néhány országban már tesztelni kezdték, de azt egyelőre nem tudni, mikor és hol lesz széles körben elérhető.

A Meta gőzerővel dolgozik a metaverzumon, de közben profitot kell termelnie a meglévő platformjain is, hogy futurisztikus vízióját meg tudja valósítani. A társaság szeretné tovább integrálni a Facebookot és az Instagramot is. Megkönnyítené a felhasználók számára a tartalmak felfedezését és a közösségekkel való kapcsolatfelvételt mindkét platformon, például Instagram Reeleket a Facebook hírfolyamban is meg lehetne osztani.

The Conversation

Ne hagyd ki!