Az Amazonas-folyó az Amazóniai esőerdőben, NFT-kkel próbálják menteni az erdőt
Egy brazil cég, amely 410 négyzetkilométernyi amazóniai esőerdőt birtokol, új módot talált ki a dzsungel megóvására: nem helyettesíthető tokeneket (NFT) árul, melyek megvásárlásával bárki támogathatja az Amazonas-medence meghatározott területeinek megőrzését.


Különleges megoldás

A Nemus nevű vállalat a napokban kezdte meg a különleges NFT-kollekció értékesítését, amely révén a vásárlók egyedi támogatásban részesíthetik a különböző méretű erdőterületeket. A bevételt a fák megőrzésére, a kivágott területek regenerálására és a fenntartható fejlődés elősegítésére fordítják.

A tokenek vásárlói ugyan az erdőterületek tulajdonjogait nem fogják megkapni, de cserébe hozzáférhetnek a megőrzéssel kapcsolatos kulcsfontosságú információkhoz, így például a valós idejű műholdfelvételekhez, illetve az engedélyezési folyamatok dokumentumaihoz.

A Nemus alapítója, Flavio de Meira Penna elmondta, egyetlen nap alatt a tokenek 10 százaléka elkelt, ami nagyjából 8000 hektár esőerdő finanszírozásával egyezik meg.

Nemes cél

A tokenizált parcellák mérete igen változatos, negyed és 81 hektáros terület is található a kínálatban. Az NFT-k ára 150 és 51 000 dollár között mozog.

A nem helyettesíthető tokeneket a San Francisco-i Concept Art House NFT tartalomfejlesztő és kiadó vállalat művészei alkották meg, mindegyik példányon egy amazóniai állat vagy növény újragondolt képe köszön vissza.

Penna hozzátette, a megőrzés mellett olyan, fenntarthatóságot célzó erőfeszítéseket fognak támogatni az új forrásokból, mint az acai bogyók és a brazil dió helyi közösségek által végzett betakarítása Pauini-szerte. Pauini Brazília egyik tartománya, területe nagyjából Belgiuméval egyezik meg.

A vállat 4-5 millió dollárt szeretne gyűjteni az NFT-k segítségével, hogy további kétmillió hektárnyi esőerdőt vásárolhasson.

Az elkerülhetetlen kritikusok

Természetesen megjelentek azok az emberek is, akik megkérdőjelezték a projektet, ugyanis a blokklánc technológián alapuló NFT-k intenzív számítási teljesítményt, ebből kifolyólag pedig rengeteg villamos energiát igényelnek. Utóbbi előállítása növeli az éghajlatváltozást előmozdító üvegházhatású gázok légköri koncentrációját, ami a kritikusok szerint összeegyeztethetetlen a projekt fenntarthatósági céljaival.

Penna úgy véli, az Amazonas-medence veszélyeztetett területeinek megőrzése messze meghaladja az NFT-tranzakciók környezetre gyakorolt terheit.

Ne hagyd ki!