Sokan tartanak attól, hogy környezetvédelmi szempontok sérülnek az új szabályozással
Fotó: Shutterstock

Veszélyben a hazai erdők? Mutatjuk a szakértői számításokat

Környezetvédelmi szempontok miatt sokan kritizálták, hogy a kormány lazított a fakitermelésre vonatkozó szabályokon. A napokban több szakértő is megszólalt az ügyben. Mutatjuk a véleményüket, a számokat és a tényeket az új szabályozásról.


Változtak a fakitermelés szabályai

Néhány napja írtunk róla, hogy lazított a kormány a fakitermelésre vonatkozó szabályokon a hazai tűzifaellátás biztosítása miatt.

A természetvédelmi övezetekben ezentúl könnyebb tarvágásra engedélyt szerezni, valamint a vágás az eddigiektől nagyobb területre is kiterjedhet. Nem kell alkalmazni korlátozást a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben sem. Elrendelik, hogy ha egy védett területen termelnek egy idegenhonos fajokból álló erdőt, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni. Emellett a nemesebb fafajok letermelt területeit is elegendő sarjról megújítani.

A tejesen állami tulajdonú erdőkben innentől lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására, aminek értelmében a fiatalabb állományok is kitermelhetők. Ezekben az erdészetekben a továbbiakban nem szükséges hatósági engedélyt kérni az termelendő erdőrészlethez vezető utak kialakításához sem.

Erdőtervben nem szereplő fakitermelésre pedig már az erdőgazdálkodásért felelős miniszter is utasítást adhat.

Reagáltak az erdészek

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) közleményben reagált a hírre. Mint írják, a kormányrendelet nagy társadalmi visszhangja miatt fontos tisztázni néhány kérdést. Felhívják rá a figyelmet, hogy a rendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz. Célja, hogy a társadalom érdekeit szolgálva, vészhelyzeti szükség esetén, átmenetileg meggyorsítsa a fenntarthatóan kitermelhető tűzifa piacra jutását.

A jelen feltételek között, az erdőgazdálkodók képesek lesznek a megfelelő időzítéssel kiszolgálni a megnövekedő tűzifa igényeket is - úgy, hogy az a hazánk egyötödét borító erdők fenntarthatóságát ne veszélyeztesse

- áll a közleményben.

Továbbra is ellenőrzik a fakitermelést

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára pedig arról beszélt a hétvégén, hogy továbbra is minden benyújtott fakitermelési terv előtt helyszíni bejárást tartanak a szakemberek. Ezután döntik el, hogy engedélyezik-e az erdőgazdálkodónak a termelést. Az új rendelet ráadásul csak vészhelyzet esetén lép életbe, ha az országnak gyorsan lenne szüksége nagy mennyiségű tűzifára.

Jelenleg 3,8 millió köbméter akácfa kitermelésére van legális lehetőség, nem védett és nem naturás területen. Ha szükség van rá, akkor ezeket a területeket veszik előre. Magyarországnak nagyjából 400 millió köbméter élőfakészlete van, ennek gyarapodása átlagosan 13 millió köbméter évente. Ebből a 13 millió köbméterből termelnek ki az állami és a magánerdő-gazdálkodók közel átlagosan 8-8,5 millió köbmétert évente, amiből 3-4 millió köbméter tűzifa - ismertette. Tehát közel 4-4,5 millió köbméter tartalék van a rendszerben

- nyilatkozta a politikus.

Emellett megjegyezte, hogy az sem fog gondot okozni, hogy két héttel előrébb hozták a kitermelési időszak kezdetét augusztusra, nem fog emiatt károsodni a talaj és a madárvilág.

Ne hagyd ki!