A sok pénznek sok az árnyoldala is
Fotó: Shutterstock

A csúcsgazdagok igazi óriások a környezeti lábnyomuk alapján

A sok pénz velejárója nem csak a jólét, hanem a környezetszennyezés is lehet. Egy friss kutatás szerint egy átlagos dollármilliárdoshoz köthető károsanyag-kibocsátás egymilliószor nagyobb, mint egy, a Föld lakosságának szegényebb 90 százalékába tartozó emberé. Mutatjuk a számokat!


Minél gazdagabb valaki, annál környezetszennyezőbb?

Publikálta egyik friss kutatását a globális szegénységgel foglalkozó Oxfarm. A jelentésből kiderül, hogy a világ 125 leggazdagabb emberéhez nagyjából 400 millió tonna szén-dioxid kibocsátás köthető évente. Ez az érték körülbelül megegyezik Franciaország éves kibocsátásával. Ráadásul egy átlagos dollármilliárdos károsanyag-kibocsátása egymilliószor nagyobb, mint egy, a Föld lakosságának legszegényebb 90 százalékába tartozó emberé.

Ez a 125 milliárdos nagyjából 2,4 ezermilliárd dolláros részesedéssel rendelkezik mintegy 183 vállalatban. A cégeiken keresztül átlagosan több mint 3 millió tonna károsanyag-kibocsátásért tehetők felelőssé. Viszont a világ leggazdagabb 10 százalékából kiszoruló emberek karbonlábnyoma csupán 2,76 tonna/év – jegyzi meg a VG.

Arányiban több pénzt fektetnek környezetszennyezőbb szektorokba

A jelentésből az is kiderül, hogy a csúcsgazdagok vagyonának 14 százaléka van kimondottan szennyező iparágakban, például fosszilis energiát termelő vállalatokban. Viszont az átlagemberek a pénzük jóval kisebb részét fektetik be ezekbe a szektorokba.

Danny Sriskandarajah, az Oxfam GB ügyvezetője szerint ezeknek a milliárdos befektetőknek óriási felelősségük van az éghajlatváltozás előidézésében.

Megjegyzendő, hogy az Oxfam célkeresztjébe gyakran állnak a világ leggazdagabbjai. Egy korábbi jelentésük szerint a koronavírus-járványból is ez a szűk réteg profitált a legtöbbet. A dollármilliárdosok vagyona az elmúlt években gyorsabban nőtt, mint az azt megelőző 23 évben. Mára az összvagyonuk a globális GDP 13,9 százaléka.

Ezekben a városokban él a legtöbb dollármilliomos

És hol élnek ezek a csúcsgazdagok? New Yorkban több nagyon tehetős ember él, mint a világ bármelyik más városában. A település 15 ezer dollár-multimilliomos otthona (nekik 10 millió dollárnál nagyobb vagyonuk van), akik mellett lakóhelye 345 ezer dollármilliomosnak is. 737 ember vagyona a 100 millió dollárt is meghaladja, valamint akad köztük 59 dollármilliárdos is. New York 8,4 milliós lakosságának tehát a négy százaléka rendelkezik egymillió dollár befektetéshez elegendő vagyonnal, például ingatlannal, készpénzzel vagy részvénnyel.

A lista második helyén Japán fővárosa, Tokió áll, ahol 12 dollármilliárdos és 304 ezer milliomos lakik. Ott összesen 7350-en multimilliomosok, 263 ember vagyona pedig meghaladja a 100 millió dollárt. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Szilícium-völgyet magába foglaló San Francisco-öböl térségéé, ami 62 dollármilliárdos, 13 ezer multimilliárdos, valamit 276 ezer milliomos otthona.


Ne hagyd ki!