Kedvezőtlen baktériumoknak kedvezhet egyes élelmiszerek fogyasztása
Fotó: Shutterstock

Három élelmiszercsoport, amely nem kedvez a bélműködésnek

Szakember hívja fel a figyelmet három élelmiszercsoportra, amelyek fogyasztása olyan baktériumoknak és mikroorganizmusoknak kedvezhet a szervezetben, amelyek rossz hatással lehetnek a bélrendszer működésére.


Kedvezőtlen baktériumoknak kedvezhetnek egyes élelmiszerek

A bélmikrobiom a vastagbélben található baktériumok és mikroorganizmusok csoportja. A benne lévő baktériumok összetétele kulcsfontosságú egyes testi funkciók, például az idegrendszer, az immunrendszer és az emésztés szempontjából. A bélmikrobiom egészségében nagy szerepet játszik, hogy mit eszünk.

Az egészséges ételek egészséges baktériumokat termelnek, így olyan tényezőket hoznak létre, amelyek egészséges bélsejteket termelnek. Ez kevesebb gyulladást és összességében egészségesebb szervezetet jelent

- idézi Chris Dammant, a seattle-i Washingtoni Egyetem gasztroenterológusát a Magyar Mezőgazdaság.

Dr. Damman három élelmiszertípusra hívta fel a figyelmet, amelyek fogyasztását érdemes kerülnünk, ha hozzá szeretnénk járulni a bélrendszerünk egészséges működéséhez. Mutatjuk, melyek ezek az élelmiszercsoportok!

Finomított pékáruk:

Az előrecsomagolt és finomított pékáruk - mint például egyes boltban vásárolt péksütemények, fehér kenyér és bagel - olyan élelmiszerek, amelyek károsíthatják a bélrendszert. Dr. Damman szerint különösen a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupos ételeket kell kerülni.

Ezekből az élelmiszerekből hiányoznak azok a rostok, amelyeket a bélbaktériumok olyan molekulákká alakítanak át, amelyek egészséges vastagbélsejteket növesztenek, és megvédik a szervezetet az elhízástól és a cukorbetegségtől. Jobb választás (mértékkel) a teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó pékáruk, amelyek összetevőlistájáról hiányzik a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup

- nyilatkozta a szakember.

Feldolgozott húsok:

A szakértő szerint például a szalonna, a hot dog, a szárított marhahús és a felvágottak összefüggésbe hozhatók a vastagbélrák magasabb kockázatával, mivel a természetes összetevők és adalékanyagok a főzéskor rákkeltő anyagokká alakulhatnak át. Ezért jobb választások lehetnek a hentesnél vásárolt húsok, különösen azok, amelyek jó zsírokat tartalmaznak.

Cukros italok:

Ebbe a csoportba nem csak a szénsavas üdítők tartoznak, hanem a gyümölcslevek és egyes diétás üdítők is. Ezek is károsíthatják a bélrendszert, különösen, ha magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot, szacharint vagy szukralózt tartalmaznak.

Ezek az italok egészségtelen baktériumokat növeszthetnek a vastagbélben, és hasmenést, valamint cukorbetegséget és elhízást okozhatnak

- tette hozzá Dr. Damman.

Ne hagyd ki!