Adatokat közölt a népszerű számlázási oldal
Fotó: Shutterstock

Vállalkozók százezreinek tett be a kedvelt adónem átalakítása

Katások százezrei tűntek el, illetve választottak másik adónemet az egyik hazai számlázási weboldal adatai szerint, miután a kormány átalakította a korábban nagyon népszerű adófajtát. Akad olyan foglalkozás is, melynek igen betett az adótípus módosítása.


Vállalkozók százezrei estek ki a kedvező adónem hatálya alól

Korábbi formájában megszüntette a kormány a kisadózó vállalkozások tételes adóját, azaz a katát, 2022 szeptemberétől. Igaz, megmaradhatott az adónem néhány kisebb, egyéni vállalkozónak. Viszont a bevételi értékhatára évi 12 millió forintról 18 millióra emelkedett. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak továbbra is havi fix 50 ezer forint maradt. Az adózási formát csak közvetlenül a lakosságnak szolgáltatást nyújtó, és/vagy terméket értékesítő, főállású egyéni vállalkozók választhatják onnantól.

Ezzel kapcsolatban a napokban közölt friss adatokat a Számlázz.hu. A közleményük szerint amíg 2022-ben 261 ezer vállalkozó mondta magát katásnak a portálon, jelenleg 40 ezren vannak azok, akikről biztosan lehet tudni, hogy ezt az adónemet használják. A többi, körülbelül 220 ezer ügyfél sem feltétlenül tűnt el, csak jellemzően más adóformára tértek át. Nekik nagy részük átalányadózó lett, de akadtak olyanok is, akik társas vállalkozást alapítottak.

Megjegyezték, ezzel párhuzamosan, ha lassan is, de növekedik az új katások száma. Például az utóbbi 12 hónapban nagyjából 5 ezerrel nőtt a létszámuk. Közöttük sok a fodrász, a kézműves, az alkotóművész, a nyelvtanár és a személyi edző.

A HVG hozzáteszi, a Számlázz.hu adatai szerint a jelenlegi katások túlnyomó többsége 2022 előtt is vállalkozó volt, valamint csupán 20 százalékuknak van könyvelője.

Az adóváltozások padlóra küldték ezt a szakmát

Korábban arról is írtunk, hogy a pénzügyi közvetítőknél évek óta komoly kihívást jelentett az elöregedés és a fiatalok hiánya, ám a legnagyobb ütést a kata-módosítás vitte be – írta a GRANTIS független pénzügyi tanácsadó elemzése novemberben.

A pénzügyi közvetítők a hatályos jogszabályok alapján csak közvetítő cégnek számlázhatnak, így számukra a kata nem választható adónem. Ugyanakkor pályakezdőként, kiépített klientúra nélkül hosszú ideig nem térül meg a működés. Ezt az időszakot a tanácsadónak kell előfinanszíroznia, vagy a közvetítő cégnek, így hónapokig veszteséges lehet a működés a megnövekedett adóterhek miatt.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) tagjai szerint a kata-módosítás egyértelműen megnehezítette a szakmában dolgozók működését. 12 alkuszvezér közül mindössze kettő jelezte, hogy a toborzás növekedett 2023-ban, 2022-höz képest.

A legtöbb válaszadó kiemelte: a kata-módosítás tovább rontotta a jövedelmezőséget, így új, fiatal tanácsadókkal el sem kezdődött a közös munka. De a meglévő tanácsadók közül is sokan hagyták ott a pályát, mert más adónemben nem érte meg a vállalkozás fenntartása. Ráadásul évek óta egyre kevesebben maradnak ennél a hivatásnál: amíg 2021-ben 12 385 fő foglalkozott biztosításközvetítéssel, addig 2022 végén már csak 11 935 magánszemély rendelkezett engedéllyel.

Ne hagyd ki!