Két állomást pedig kizárólag vállalati ügyfelek kiszolgálására állít át
Fotó: Shutterstock

Töltőállomásokat zár be ideiglenesen a Shell

Feszített a haza üzemanyagpiaci helyzet, miután a hatósági ár miatt kifejezetten erős a kereslet, azonban a kínálati oldalon vannak problémák. Az üzemanyag-biztonság miatt ezért úgy döntött a Shell, hogy ideiglenesen bezárja öt kútját, kettőt pedig kizárólag vállalati ügyfelek kiszolgálására állít át.


Nehéz időszakban vannak a hazai benzinkutak

Igen erős idehaza a keresleti oldal az üzemanyag-kiskereskedelemben a szomszédos országokhoz képest. Egy év alatt 20 százalékos bővülést tapasztalható nálunk, amíg a régió más államaiban arányaiban ugyanekkora visszaesés mérhető. A fogyasztás bővülése a nem prémium üzemanyagok igen kedvező, literenkénti 480 forintos hatósági árának tulajdonítható. A kereslet növekedése azonban gyakran átmeneti készlethiányt idéz elő több magyarországi töltőállomáson a nyári csúcsszezonban, a hazai üzemanyag-kapacitások végessége miatt – írja a Portfolio.

Ront a helyzeten, hogy a héten jelentette be a Mol operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója, hogy csakis korlátozottan tudják a benzint és dízelt pótolni a hazai töltőállomásokon a következő hetekben, mivel a hétvégén kezdődik a Mol Dunai Finomítójának tervezett karbantartása. A szakember szerint most külföldről sem éri meg üzemanyagot behozni az országba az alacsony hatósági ár miatt. Emellett az OMV schwechati finomítójának karbantartása közben bekövetkezett baleset miatt is feszültség jelent meg az üzemanyagpiacon, regionális szinten. Továbbá munkaerőhiánnyal is küzd a szektor.

Lépett a Shell az üzemanyag-biztonság érdekében

A problémák miatt a Shell úgy döntött a héten, hogy ideiglenesen bezárja öt kútját a 193-ból - a logisztikai hatékonyságának a növelése érdekében - kettőt pedig kizárólag a vállalati ügyfelek kiszolgálására állít át. A bezárt töltőállomások személyzetét más benzinútjaikra helyezik át. A bezárások ezeket a benzinkutakat érintik:

  • 1089 Budapest Kálvária tér
  • 1112 Budapest Hetényi u. 3.
  • 2370 Dabas Pesti út
  • 8000 Székesfehérvár Balatoni út
  • 8500 Pápa Celli utca 6.

A dabasi állomás mától tart zárva, a többit augusztus 1-től nem nyitják ki. Az újranyitás időpontja kérdéses.

Pusztán vállalati ügyfeleket pedig ez a két kút fog ellátni (a vásárlóik 80 százaléka eddig is céges ügyfél volt):

  • Mosonmagyaróvár Gabonarakpart 6.
  • Debrecen Balmazújvárosi út 5.

Változások az üzemanyag-kínálatban

A Shell az üzemanyag-portfólióján is változtat augusztus 1-től. A Shell FuelSave márkanevű alapüzemanyagok továbbra is elérhetők lesznek 480 forintos literenkénti áron, minden benzinkúton. Emellett a Shell V-Power Racinget sem érinti változtatás. A Shell V-Power Dieselt sokáig nem lehetet kapni a kutakon az ellátási nehézségek miatt, most azonban megváltozott összetételben, de visszatér.


Ne hagyd ki!