Rosszul érinti az üzemanyag hatósági ára a benzinkutakat
Fotó: Shutterstock

Nagyobb segítségre számíthatnak a kisebb benzinkutak

Módosította a korábbi határozatát a kormány a kisbenzinkutak támogatásáról. Több pénzhez juthatnak a kisebb töltőállomások.


Több pénz juthat a kisbenzinkutaknak

Megváltoztatta a korábbi rendeletét a kormány – derül ki a legújabb Magyar Közlönybőn. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterhez kerül a kisbenzinkutak ügye az innovációért és technológiáért felelős minisztertől (ez volt a korábbi neve Palkovics László minisztériumának) – szúrta ki a Portfolio.

A portál szerint nem váratlan a döntés, hiszen korábban is György László volt a témában illetékes államtitkár, aki a közelmúltban az ITM-től átkerült a kulturális és innovációs tárcához.

Emellett a kormány a korábbi 10 milliárd forintos többletforrás helyett 18,5 milliárd forintot biztosít a kisbenzinkutak támogatására.

Korábban is próbáltak enyhíteni a terheiken

A kormány korábban is próbált segíteni a benzinkutaknak, akiknek igen komoly veszteséget jelent, hogy 480 forintban maximálták a nem prémium benzin és gázolaj literenkénti árát.

Először György László jelentette be februárban, hogy hat intézkedést hoznak a benzinkutak megsegítésére:

  • Hitelmoratóriumot kaptak a kisbenzinkutak.
  • Elengedték a benzinkutak MSZKSZ-díját, a kedvezményt pedig átengedték a kutaknak. (Ez az üzemanyagárba épülő tétel, literenként 5 forint, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség „készletezési” díja.)
  • Elengedték kisbenzinkutak (4 fő foglalkoztatottig) szociális hozzájárulási adóját.
  • A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásait támogatják 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány.
  • 0 százalékos áthidaló hitelt vehetnek fel a Széchenyi Kártya Program keretében a kutak üzemeltetői.
  • Eltörölték a külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adót.

Néhány nappal később az intézkedések kiegészültek azzal, hogy a benzinárstopot kiterjesztették a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árára is. Néhány héttel később pedig megszabták, hogy az ársapkás üzemanyagot kizárólag bizonyos méretű és magyar rendszámú gépkocsiba lehet vásárolni.


Ne hagyd ki!