A Tesla legújabb szoftverhibájában érintett fehér Model 3 elektromos Tesla gépjármű egy kiállításaon
Fotó: Pixabay

Csaknem 12 000 autót hívott vissza a Tesla, ez az oka

Az USA nemzeti közúti közlekedésbiztonsági hivatala (NHTSA) tájékoztatása szerint a Tesla csaknem 12 ezer járművet hív vissza az Egyesült Államokban egy szoftverhiba miatt, ami legrosszabb esetben akár közlekedési balesetet is okozhat.Gyors reagálás

A kaliforniai gyártó hivatalos tájékoztatása szerint összesen 11 704 darab Model S, X, 3 és Y gépjármű érintett az ügyben. A visszahívást október 23-án jelentette be a Tesla, miután többen is jelezték, hogy a teljesen önvezető autókra (FSD) kiadott 10.3-as verziójú szoftverfrissítés téves ütközési figyelmeztetéseket adhat le, illetve váratlanul aktiválhatja a vészfékeket is. Az NHTSA azt állítja, hogy a Tesla eltávolította a programot, és máris kiadta a szoftver frissített, 10.3.1-es verzióját, illetve a probléma teljes körű megoldásáig visszaállt a 10.2-es verzióra.

A gyártó elismerte, hogy a vészfékek aktiválása balesetet okozhat, de egyelőre semmilyen közúti karambol nem köthető a szóban forgó problémához. A gyártó ismét figyelmeztetett, hogy az FSD nem jelenti azt, hogy a járművek képesek a tökéletes önvezetésre, csupán egy fejlett vezetéstámogató rendszer, amely el tud végezni bizonyos vezetési feladatokat.

Töretlen bizalom

Nem ez az első biztonsági intézkedése a Tesla-nak. Júniusban csaknem 8000, potenciálisan hibás biztonsági övekkel felszerelt járművet hívott vissza. Ugyanebben a hónapban további 6000 Model 3 és Model Y autót is berendelt potenciálisan meglazult csavarok miatt, amelyek befolyásolhatják a gumiabroncsok nyomását. A napokban pedig 2791 Model Y és Model 3 autót rendelt vissza, mert felmerült egy elülső felfüggesztés rögzítőelemeivel kapcsolatos probléma, amely befolyásolja a kerékbeállítást, instabillá teheti a járműveket, így növelheti a balesetek, ütközések kockázatát. Az NHTSA, ami a járművek teljesítményére vonatkozó szabványok betartatásáért felel, jelenleg 12 olyan balesetet vizsgál, amelyekben a Tesla önvezető autói is érintettek.

Annyi biztos, hogy a biztonsági aggályok nem tántorították el a vállalati partnereket a világ leghíresebb villanyautóitól. A Hertz autókölcsönző vállalat a napokban a valaha volt legnagyobb e-autó rendelését adta le a Tesla-nak, 100 ezer villanyautót vásárol Elon Musk vállalatától. A megállapodásnak köszönhetően a Tesla piaci értéke meghaladta az egybillió dollárt, Elon Musk vagyona pedig a 292,6 milliárd dollárt.

Ne hagyd ki!