Csíkos öltönyös, kék napszemüveges fiatalember egy nagyítón keresztül figyeli a munkatársait
Fotó: Unsplash

Az óriásbank arra fizethet rá, hogy hagyta "fecsegni" a dolgozóit

Az Egyesült Államok Határidős Árutőzsde Felügyelete (CFTC), valamint az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) több száz millió dolláros büntetést szabhat ki a JPMorgan Chase-re, mert az óriásbank nem ellenőrizte megfelelően a dolgozók kommunikációját.Az első a sorban

Az USA felügyeleti szervei még idén kiszabhatják a tetemes büntetést, amely előzetes becslések alapján akár a 200 millió dollárt, átszámítva nagyjából 65 milliárd forintot is elérheti-írja a Bloomberg belső informátorokra hivatkozva.

A hírportál értesülései szerint a JPMorgan az alkalmazottak kommunikációjának megfigyelésével kapcsolatos mulasztásokkal váltotta ki a felügyeleti szervek haragját.

A szokatlanul szigorú szankciók figyelmeztetésül szolgálnak a pénzügyi szektor számára. A Wall Street-i cégeknek figyelemmel kell kísérniük az üzletüket érintő munkavállalói kommunikációt. Az ellenőrzési folyamatok meglehetősen bonyolulttá váltak az elmúlt hónapokban, ugyanis a home office-ból dolgozó alkalmazottak gyakran privát fiókjaikon keresztül beszélik meg egymással a kritikus fontosságú kérdéseket.

A legtöbb cég tiltja a személyes e-mailek és közösségi oldalak munkavégzés céljából történő használatát, de a különféle kommunikációs módok elterjedésével egyre nehezebben tudják nyomon követni az információcserét. A SEC októberben indított nagyszabású vizsgálatot a vállalatoknál, hogy megbizonyosodjon a kommunikációs szabályok betartásáról.

Az a fránya home office

Az utóbbi időben több okot is adott a hitelintézet arra, hogy a sajtóban szerepeljen. Egyrészt rengeteg bankár panaszkodott a hosszú munkaórákra, amit már-már kizsigerelésnek éreztek. Nagyon sok fiatal dolgozó, gyakornok a kiégés jeleit mutatta. Ennek kiküszöbölésére Jamie Dimon vezérigazgató bejelentette, bővíteni fogják az alkalmazottak létszámát, továbbá az irodai kapacitásukat 40 százalékkal csökkentik. Ez a hibrid modell előhírnöke. Biztosítva lesz a home office mindenkinek, de néha azért be kell majd járni, ehhez viszont semmi szükség arra, hogy mindenkinek legyen egy személyre szabott asztala. Aki bemegy, keres majd magának egy szabad gépet, és leül oda dolgozni.

A járvány kitörése után a JPMorgan az elsők között küldte haza a dolgozóit a biztonság érdekében. Azóta rengetegen követték a példájukat. Jamie Dimon viszont úgy véli, hogy ez a rendszer egyszerűen nem egészséges a fiataloknak, illetve azoknak, akik szeretik a nyüzsgést. Szerinte az sem célravezető, hogy az alkalmazottak „azt csinálhatnak, amit akarnak", kevésbé tudja ellenőrizni őket, nem hatékony a munkavégzés és nehezebben tud kapcsolatba lépni velük.

A vállalatnak jelenleg nagyjából 250 ezer alkalmazottja van.

Ne hagyd ki!