Bill Gates keresztbe tett kézzel kémleli a jövőt öltönyben

Bill Gates több száz millió dollárt gyűjtött össze hét nagy amerikai cégtől olyan tiszta technológiák kifejlesztésére, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a klímaváltozás elleni harcban.


Áttörés + energia + katalizátor

A Breakthrough Energy nonprofit energiavállalat, amelyet Bill Gates 2016-ban alapított bejelentette, hogy hét piaci gigász is befektetett a nagyra törő vállalkozásba. Nevezetesen a Microsoft, a BlackRock, a General Motors, az American Airlines, a Boston Consulting Group, a Bank of America és az ArcelorMittal acélgyártó vállalat is. A befektetés pontos összege nem ismert, de egyes információk szerint több mint egymilliárd dollárról van szó. A Washington-i székhelyű cég tájékoztatása szerint a pénzt az év elején indult „Breakthrough Energy Catalyst" projektre fordítják, amelynek célja olyan új megoldások finanszírozása, létrehozása és megvásárlása, amelyek a nulla szén-dioxid-kibocsátású gazdaság alapkövei lehetnek.

Ipari forradalom?

Bill Gates korábban arról beszélt, hogy a klímakatasztrófa elkerülése érdekében szükség van egy újabb Ipari forradalomra.

A zéró-kibocsátás megvalósításához szükséges technológia fele vagy nem létezik, vagy túl drága ahhoz, hogy a világ nagy része megengedhesse magának.

-fogalmazott a Microsoft atyja, hozzátéve, hogy a Catalyst célja az, hogy ezt megváltoztassa.

Kifejtette, hogy a Catalyst egyfajta befektetés a tiszta technológiára épülő jövőbe.

A magán- és állami partnerek egyre növekvő közösségével együttműködve a Catalyst globális képet fog kapni az energiainnovációs környezetről-a kulcsfontosságú technológiákról, az élvonalbeli vállalatokról, a támogató partnerekről és a döntő fontosságú politikákról-, és finanszírozni fogja azokat a projekteket, amelyek a legnagyobb pozitív hatást gyakorolják a bolygónkra.

-tette hozzá Bill Gates.

A projekt elsősorban a hosszútávú energiatárolásra, a fenntartható repülőgép üzemanyagokra és a zöld hidrogén fejlesztésére fog koncentrálni. Illetve az úgynevezett direct air capture (DAC) technológiára, amely olyan rendszereket takar, amelyek beszívják a környezeti levegőt, kémiai reakciókkal kivonják belőle a szén-dioxidot, majd a megtisztított levegőt visszaengedik a légkörbe. A BlackRock, a Microsoft, az American Airlines és a ArcelorMittal a hírek szerint fejenként 100 millió dollárral szálltak be a projektbe. A többi vállalat tehervállalása nem ismert.

Ne hagyd ki!