Azért nem árt, ha van mellette ingatlanfedezet is
Fotó: Shutterstock

Külföldi jövedelemre is adhatnak hitelt magyar bankok

Nem ítélnek oda akármilyen hitelt a magyarországi bankok külföldi jövedelemre, azonban sok hitelfelvételnél nem probléma, ha az igénylő nem Magyarországon dolgozik. Mutat rá péndát, amikor elfogadhatják a hazai pénzintézetek a nem magyar keresetigazolást.


Külföldi jövedelemre lakáshitel?

Személyi kölcsönt jellemzően nem adnak a magyar bankok külföldön dolgozóknak. Ha valakinek mégis arra lenne szüksége, megoldás lehet helyette a szabadfelhasználású jelzáloghitel, amennyiben tud adni ingatlanfedezetet. Ebből is következhet, hogy általában a jelzáloggal fedezett lakáshiteleknél sincs gond a külföldi jövedelemmel – írja a Bank360.

Van eltérés a bankok között abban, hogy mely országokból származó jövedelmet fogadnak el, de az uniós tagországban megkeresett pénz, valamint jellemzően az Egyesült Királyságban meglévő munkaviszony sem jelent problémát.

Az USA és más, EU-n kívüli, távoli országok esetén lehet, hogy több bankot is meg kell kérdeznünk, míg találunk megfelelő partnert, és a szükséges dokumentumok száma és beszerzésük nehézsége is jóval nagyobb lehet. Különösen távoli országok esetén a Credit Bureau, az adósok hiteltörténetét számontartó intézmény igazolása is kellhet

- teszi hozzá a portál.

Amennyiben uniós országról van szó, gyakran elég a munkáltatói igazolás és annak hiteles fordítása, valamint egy hat hónapos bankszámlakivonat, melyen szerepel az átutalt munkabér. Azonban előfordulhat, hogy a hitelfelvételhez szükség van egy külföldi adóhatósági igazolásra, a munkaszerződésre és a munkavállalási engedélyre is.

Ha van legalább egyéves munkaviszony, határozatlan idejű munkaszerződés és nem a felmondási idő töltődik, akkor jó az esély a hitelre – valamint akkor is, ha ismertebb, nagyobb cég vagy intézmény a munkaadó. A határozott idejű munkaszerződést csak néhány bank fogadja el szigorú megkötésekkel.

A hitelfelvételnél hátrányt jelenthet az idénymunkára szóló szerződés, a kölcsönzött munkaerő státusz, valamint a vállalkozói, alvállalkozói jogviszony. Adott esetben megoldás lehet egy adóstárs bevonása, aki rendelkezik magyarországi munkaviszonnyal és jövedelemmel.

Félmilliótól is több magyar dolgozhat külföldön

Igen sok magyar dolgozik manapság külföldön, hiszen például az osztrák társadalombiztosítási adatbázis alapján több mint 114 ezer honfitársunk kereste a kenyerét Ausztriában júliusban. Tíz éve a számuk „csupán” 40 ezer volt.

Nagyjából 560 ezerre volt becsülhető a hazánkból elvándoroltak száma a nyáron. A kivándorlás a 2004-es uniós csatlakozásunk után ugrott meg, valamint a 2010-es évek elején, a gazdasági válság alatt ismét nagyra nőtt.

A legnagyobb arányban a magyarok az Egyesült Királyságba, Németországba és Ausztriába vándoroltak ki. A szigetországban 160-200 ezer honfitársunk élhet, a németeknél 200 ezer, Ausztria és Magyarország között pedig a napi szinten ingázók száma is jelentős.

Ne hagyd ki!