Új szabályok jönnek a csok-nál és a Babaváró hitelnél

Új szabályok jönnek a csok-nál és a Babaváró hitelnél

Vészhelyzet meghosszabbítása miatt jönnek az új intézkedések.


Haladék, könnyítés

Jövő nyárig haladékot kapnak a megelőlegezett CSOK-ot igénylők közül a támogatás visszafizetésére mindazok, akiknek a veszélyhelyzet kihirdetése óta járt le a bevállalt gyerek megszületésének határideje. Új elemmel bővült az otthonfelújítási támogatás, és kiegészült a Babaváró is - írta a vg.hu. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás szerint ezek az új szabályok:

  • a már megítélt otthonteremtési kedvezményt az időközben megözvegyültek is megkaphatják
  • a Babavárót szintén
  • az otthonfelújítási támogatás akadálymentesítési munkálatokra is adható
  • felújítási támogatás kifizethető az egyik szülő halála esetén a túlélő másik szülőnek akkor is, ha a jogosultsági feltételek nem állnak fenn
A CSOK-igénylőknél azoknál, akik a támogatást még nem fizették vissza, de lejárt a babavállalás határideje, 2022. június 30-ig meghosszabbították a vállalt feltételek teljesítését. Minderre a vészhelyzet meghosszabbítása miatt van szükség, melyet a kormány a napokban jelentett be.

A járvány alatt is CSOK

Ebben a cikkünkben foglaltuk össze, hogy mit kell tudni a CSOK-ról. Arról is írtunk, hogy érkezik a 0 százalékos CSOK-hitel, amelyet azok tudnak igénybe venni, akik a CSOK mellett felveszik az MNB októberben elinduló, legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású zöld lakáshitelét is. Írtunk arról is, hogy mi történik akkor, ha CSOK-nál nem születik meg a bevállalt gyerek. Ebben a cikkünkben arról olvashat bővebben, hogy a járvány alatt sem állt meg a lakáshitelezés.

Ne hagyd ki!