Jelentős ingatlan- és közlekedésfejlesztésre készül a vármegyeszékhely
Fotó: Shutterstock

Tízezrekkel gyarapodhat Debrecen lakossága 7 év alatt

Úgy számol a városvezetés, 56 ezer fővel nőhet Debrecen lakosságszáma 2030-ig, az odatelepülő új gyárak és munkalehetőségek következtében. Emiatt jelentős ingatlan- és közlekedésfejlesztésre készül a hajdúsági vármegyeszékhely.


Negyedével nőhet Debrecen lakosságszáma az évtized végére

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere egy közlekedésfejlesztésről szóló konferencián elmondta, 2015 óta több mint 4000 milliárd forint értékű zöldmezős beruházást jelentett be a város, melyek közül a két legnagyobb a BMW és a CATL üzemek létrehozása.

A város abban érdekelt, hogy minél több itt dolgozó Debrecenben települjön le, ez anyagi érdeke is, hiszen hiába nő az iparűzési adó, ha a lakosság száma nem emelkedik, egyre több pénzt kell befizetni az államkasszába szolidaritási hozzájárulás címén

- idézi az alpolgármestert a Dehir.

Hozzátette, a mostani gazdaságfejlesztési folyamatok miatt 35 ezer fővel nőhet a városban a foglalkoztatás 2030-ig. Így a családtagjaikkal együtt 56 ezerrel ugorhat meg Debrecen lakosságszáma az évtized végére. Mint mondta, a városvezetés szeretne új lakásokat építeni, és ebben támogatják a magánbefektetőket is. Az ingatlanfejlesztések mellett pedig a közlekedési rendszert is fejleszteni kell. Emlékeztetett, 2014-ben 62 ezer foglalkoztatottja volt a városnak, jelenleg pedig 81 ezer ez a szám.

Egy listán New Yorkkal, Dubajjal és Berlinnel

Egyébként idén is díjazta Debrecent az fDi Intelligence, a Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó egysége. A cívisváros az ötödik lett a kis városok között a befektetési stratégiája alapján. Cannes-ban szintén Barcsa Lajos alpolgármester vette át az elismerést a világ egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési kiállításán, az MIPIM-en.

Debrecent már 2018-ban is az európai kisvárosok között a legjobb befektetésösztönzési stratégiával rendelkező várossá választotta a Financial Times. 2020-ban ugyanebben a kategóriában második helyezett lett. 2021-ben pedig a világ legjobb befektetésösztönzési célpontjainak a rangsorában került a top 10-be, olyan világvárosokkal együtt, mint New York, Hongkong, Abu-Dzabi, Dubaj és Berlin.

A Financial Times az egyik évben az európai városokat elemzi, azokat listázza, a másik évben pedig világlistát állít össze. Debrecen így egymást követően négy periódusban is a legjobbak közé került a befektetésösztönzési stratégiája alapján.

Az elmúlt időszakban számos világcég, köztük a BMW, a Semcorp vagy a CATL döntött debreceni beruházásról. Igaz, a kínai akkumulátorgyártó, a CATL gyárépítési tervei erősen megosztók. Az ügyben komoly szakmai és politikai vita alakult ki. A lakosság egy része is tiltakozik az üzem létesítése ellen.


The Conversation

Ne hagyd ki!