téglafal
Fotó: Shutterstock

Építkeznél, felújítanál? Ekkora drágulással számolhatsz

Az év első feléhez hasonlóan alakul majd az építőipar helyzete, így a cement ára akár 15 százalékkal magasabb lehet. Az építőiparral foglalkozó vállalkozások közel fele árbevétel-csökkenésre számít, legtöbbjük szerint a legnagyobb problémát a megrendelések elmaradása okozza.


Az ÉVOSZ 400 céget vizsgáló felméréséből kiderült, hogy míg tavaly a vállalkozások 55 százalékánál nőtt, 11 százalékuknál stagnált, 33 százalékuknál pedig csökkent a bevétel, addig 2023-ra az árbevétel-csökkenésre számító vállalkozások aránya 45 százalékra nőtt – a háttérben a háború, valamint az állami beruházások leállítását érzik.

A cégek mindössze harmada vizionál árbevétel-növekedést, felük pedig arra számít, hogy csökken az árbevétel-arányos jövedelmezősége.

Ez is érdekelhet! Nagyot esett a hazai építőanyag-piac

Mitől alakulhatott így az ipar?

A válaszadó cégek közel 80 százaléka szerint a megrendelések elmaradása okozza az ipar sanyarú helyzetét, valamit többen (66,7 százalék) az inflációs helyzetet jelölték meg oknak. A szakemberhiány – ami a korábbi felmérések során a legfőbb problémának számított – 55,6 százalékkal visszaesett a harmadik helyre.

Fontos még, hogy a felmérésből kiderült, hogy nőtt az építőiparban a körbetartozás.

F\u00e9rfi, \u00e9p\u00edt\u0151ipar, tet\u0151, fa

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Na, de mi a helyzet a költségekkel?

A választ adó cégek 11,1 százaléka volt képes teljes mértékben érvényesíteni a megrendelők felé az átváltoztatást, 2/3-uk csak részben, 1/4-ük pedig egyáltalán nem.

A várakozások szerint a legnagyobb mértékben a személyi költségek (14,4 százalék), az alvállalkozói díjtételek (13,8 százalék), az építési törmelék elszállításának és lerakásának ára (12,4 százalék), valamint a fuvarköltségek (10,4 százalék) nőnek majd idén.

A cement, az építési kő, kavics, a hőszigetelő anyagok, a faanyagok és a beton esetében pedig több mint 10 százalék feletti áremelkedéssel kell számolnunk.

Figyelmedbe ajánljuk! Így nőhet egy öregebb ingatlan értéke akár a másfélszeresére

Forrás: Azénpénzem

The Conversation

Ne hagyd ki!