Maszkos Amazon dolgozó testhőmérsékletét ellenőrzik hőmérséklet ellenőrző piztollyal
Fotó: Unsplash

Saját dolgozói perelték be a cégóriást, ami sok, az sok

Több mint 10 ezer Colorado-i munkavállaló perelte be az Amazon-t azt állítva, hogy az óriásvállalat a koronavírus-járvány miatt bevezetett biztonsági ellenőrzésekkel megsértette az állami törvényeket.


Törvénysértő egészségmegőrzés

A periratból kiderült, hogy az Amazon 2020 márciusától kezdve komoly biztonsági ellenőrzéseket vezetett be a Colorado-i raktáraiban. A munkavállalóknak kérdésekre kellett válaszolniuk, majd a testhőmérsékletüket is ellenőrizték. Mivel rengetegen dolgoznak egy-egy raktárban, ezért jellemzően hosszú sorok alakutak ki a műszakok kezdése előtt. Éppen ezért az Amazon megkövetelte, hogy az alkalmazottak minden nap az elvártnál korábban, jellemzően egy órával hamarabb érkezzenek, hogy pontosan kezdhessék a műszakjukat. A Colorado-i törvények kimondják, hogy a munkáltatónak kompenzálnia kell a munkavállalóit, ha arra kötelezi őket, hogy egy bizonyos időintervallumban a vállalat telephelyén tartózkodjanak. A több mint 10 ezer felperes állítása szerint a 20-60 perces várakozási idő beleesik ebbe az intervallumba, ezért kártérítést követelnek az Amazon-tól.

Sorstársak

Az Amazon egy hasonló perben korábban azzal érvelt a Colorado-i szövetségi bíróságon, hogy a szűrések elsősorban az alkalmazottak biztonságát szolgálják, a szövetségi bértörvény értelmében pedig ebben az esetben a munkavállalók nem jogosultak kompenzációra.

A szóban forgó bírósági eljárás kísértetiesen hasonlít a Walmart esetére. A Walmart-ot nemrég hasonló a vádakkal illették a saját dolgozói, a kiskereskedelmi óriás pedig ugyanúgy védekezett, mint most az Amazon. Annyi a különbség, hogy a Walmart-ot az Arizonia-i bíróságon támadták meg.

Úgy tűnik, az Amazon mindent megtesz a dolgozók védelme érdekében, egészen addig, amíg a munkavállalók fizetik a számlát

- mondta David Seligman, a keresetet előterjesztő nonprofit Towards Justice munkatársa.

Az Amazon egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Páratlan ösztönzők

Az Amazon-ra sok mindent lehet mondani, de azt biztosan nem, hogy ne venné komolyan a koronavírus-járványt. A cég egyelőre nem követeli meg a dolgozóitól, hogy olttassák be magukat, de minden követ megmozgat, hogy minél több alkalmazottja felvegye a vakcinát. Ennek érdekében augusztusban nagyszabású „ösztönzőprogramot" indított, amelyben azok a dolgozók vehetnek részt, akik bizonyítani tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni vakcinát. A Max Your Vax nevű programban 40 ezer dollár (12 millió forint) értékű autókat, 12 ezer dolláros (3,6 millió forint) költőpénzzel kiegészített egyhetes fizetett szabadságokat, illetve 100 és 500 ezer dolláros (30 és 150 millió forintos) pénzjutalmakat nyerhetnek a beoltott dolgozók. A program október 21-én ér véget, amelyben összesen kétmillió dollár, átszámítva nagyjából 600 millió forint értékű jutalmak találnak gazdára.

Ne hagyd ki!