Cardi B amerikai rapper piros ruhában, piros melltartóban, szőke hajjal egy színpadon áll, épp rapkoncertje van, kezében egy arany mikrofont fog
Fotó: Shutterstock

1,25 millió dolláros pert nyert a "leprostizott" Cardi B

Egy „megszállott” YouTuber indított lejáratókampányt a rapsztár ellen, de végül Cardi B javára döntött a bíróság.


Súlyos vádak

Cardi B 2019-ben perelte be Latasha Kebe-t, ismertebb nevén Tasha K-t (UNWINEWITHTASHAK), miután a több mint egymillió követővel rendelkező YouTuber becsületsértő álhíreket kezdett terjeszteni róla. Cardi B a periratban azt állította, hogy Kebe a „megszállottja” lett, a YouTube-ra feltöltött videóiban pedig többször is prostitúcióval és kemény drogok, például kokain fogyasztásával vádolta, illetve azt terjesztette róla, hogy herpeszes.

A kereset szerint Kebe tisztában volt vele, hogy a Cardi B-ről szóló tartalmak "lényegesen több nézőt vonzanak a csatornájára”, és hasznot akart húzni a hamis információkból.

Az esküdtszék végül rágalmazás, magánélet megsértése és szándékos érzelmi bántalmazás vádpontokban bűnösnek találta a Kebe-t. A szövetségi bíróság ítéletében kimondta, hogy a YouTubernek minimum 1,25 millió dolláros, átszámítva közel 400 millió forintos kártérítést kell fizetnie.

Mit lép a YouTube?

Tekintve, hogy az egész ügy a YouTube-ról indult ki, felmerülhet a kérdés, hogy milyen következményekre számíthat a közösségi platform a bírói döntéssel kapcsolatban? A YouTube az ÁSZF-ében azt írja, hogy nem vállal felelősséget a felhasználók tartalmaiért, ahogyan rágalmazó, sértő vagy illegális magatartásukért sem. Továbbá a platform csak azokat a jogi panaszokat vizsgálja ki, amelyekről az érintett fél, vagy annak jogi képviselője hivatalosan értesíti a vállalatot. Röviden: a YouTube nincs bajban.

A döntés ellen Kebe fellebbezhet. A bírósági dokumentumokból az is kiderült, hogy a YouTuber a tárgyalás során megpróbálta bemószerolni Cardi B-t, azt állítva, hogy a rapper arra buzdította rajongóit, hogy zaklassák őt. A bíró ezeket a vádakat bizonyíték hiányában elutasította.

A Rolling Stone értesülései szerint William Ray bíró novemberben HIV- és herpesztesztet rendelt el a felperesnél. Az eredmények „nem voltak hasznosak” Kebe számára, és bizonyították, hogy Cardi B-nek igaza volt.

Az ítélet részeként Kebe-t 250 000 dollár egészségügyi kártérítés megfizetésére is kötelezték.

Ne hagyd ki!