Iustitia, az igazság, az igazságszolgáltatás és az erkölcsi erő istennőjének szobra egy bíróságon, egy mérleget tart a kezében és be van kötve a szeme
Fotó: Unsplash

Százmilliárdos kártérítés jár a ragadozó sportorvos áldozatainak

Az Egyesült Államok Torna Szövetsége, a USA Gymnastics összesen 380 millió dollár kártérítést fizet annak a több száz amerikai tornásznőnek, akiket az Egyesült Államok tornaválogatottjának egykori sportorvosa, Larry Nassar szexuálisan bántalmazott.Megérdemelt büntetés

A megállapodás egy öt éve húzódó jogi csatát zár le. Larry Nassar-t 2016-ban vádolta meg Rachael Denhollander szexuális zaklatással. A sportoló bátorságával példát mutatott csapattársainak. Az évek során kiderült, hogy Nassar több mint 330 tornásznőt molesztált. Olyan olimpiai aranyérmes sportolók estek áldozatul a bűnözőnek, mint Simone Biles, Aly Raisman és McKayla Maroney.

Az orvost végül 2018-ban 300 évnyi letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Az egyezségben megállapított, forintban 123 milliárdot is meghaladó kártérítés az egyik legnagyobb a szexuális zaklatási ügyek történetében. A megállapodás részeként a USA Gymnastics és az Olimpiai Bizottság testületi helyeket is biztosít az áldozatoknak.

Még nincs vége

Az áldozatokat képviselő ügyvéd történelminek nevezte az egyezséget, de kijelentette, addig nem nyugszanak, amíg nem jának el azokkal a tisztviselőkkel szemben, akik súlyos mulasztásokat követtek el a nyomozás során.

Egy júliusi vizsgálat során kiderült, hogy a nyomozásban résztvevő FBI-ügynökök számos hibát követtek el, perdöntő bizonyítékokat titkoltak el és szándékosan késleltették az igazságszolgáltatást. Ezek eredményeképp Nassar hosszú hónapokig tovább vadászhatott a USA Gymnastics és a Michigan Állami Egyetem lányaira és nőire.

A mostani, 380 millió dolláros összeggel együtt összességében mintegy 880 millió dollár kártérítést szabtak ki a Nassar visszaéléseivel kapcsolatos ügyekben. A Michigan Állami Egyetem 2018-ban 500 millió dollárt fizetett az áldozatoknak.

A Torna Szövetség 2018-ban csődöt jelentett, mivel a Nassar ellen benyújtott követelések folyamatosan növekedtek. A mostani egyezséget a szövetségi csődbíróság hétfői tárgyalásán erősítették meg..

Ne hagyd ki!