Ismét módosíthatnak a vendégmunkások foglalkoztatására vonatkozó szabályokon
Fotó: Shutterstock

Ismét módosulhatnak a vendégmunkásokra vonatkozó szabályok

Néhány hete módosította az országgyűlés a bevándorlási szabályok vendégmunkások foglalkoztatására vonatkozó részét. Most egy társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet alapján úgy tűnik, ismét átdolgozza a jogszabályokat a kabinet.


Ismét módosulhatnak a vendégmunkások foglalkoztatásával kapcsolatos szabályok

Módosíthatja az országgyűlés a június közepén elfogadott, a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényt - legalábbis erről árulkodik egy augusztus 22-ig társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet. Ez a szabályozás tette könnyebbé a külföldi munkaerő behozatalát az országba, valamint felelősségeket rótt a foglalkoztatókra a harmadok országból származó alkalmazottakkal kapcsolatban.

A változtatási javaslatok a minősített kölcsönbeadók, vagyis a vendégmunkásokkal foglalkozó munkaközvetítő cégek tevékenységének az ellenőrzését és a nyilvántartásba vételét célozzák elsősorban a harmadik országbéli állampolgárok foglalkoztatásával kapcsolatban. A tervezet számos módosítása közül a Portfolio emelt ki néhányat:

  • Újabb feltételeknek is meg kell felelnie annak a cégnek, amelyik be szeretne kerülni a minősített kölcsönbeadói nyilvántartásba. Például a kérelme benyújtását megelőző üzleti évben legalább 1000 munkavállalóval kellett rendelkeznie.
  • A minősített kölcsönbeadók tevékenységét a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszter fogja ellenőrzi, és figyelni a jogszabályok betartását. Ehhez pedig az érintett vállalatoknak adatokat kell szolgáltatniuk a tevékenységükről.
  • A későbbiekben törlődhet vállalat a minősített kölcsönbeadók nyilvántartásából, ha a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszter jogsértést állapít meg a cég ellenőrzésekor, és arról értesíti a kormányhivatalt.
  • Megjegyzik, a tervezet a folyamatban lévő ügyekre is hatályos, valamint meghatározza, mikor lépnek életbe az új rendeletek.

Vietnámi londiner, mongol portás? Vendégmunkásokra várnak a hazai szállodák is

Egyre több vendégmunkás érkezik Magyarországra. Azonban nemcsak a gyártó-, hanem szolgáltatócégek is igénybe veszik a messzi földről érkezett alkalmazottak szolgálatait.

Mostanra olyan jelentős lett a munkaerőhiány Magyarországon, hogy a szakképzett munkakörökben is vendégmunkásokat kell alkalmazni. A legtöbben a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból érkeznek különböző munkaerő-kölcsönző vállalatokon keresztül.

Gőzerővel zajlik a toborzás, eddig 25 kölcsönzőcég szerzett minősítést, hogy egyszerűsített eljárással vendégmunkásokat hozzon Magyarországra

nyilatkozta Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője.

Karácsony kiemelte, immáron a gyártócégek mellett a szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok (például hotelek) is szeretnének vendégmunkásokat alkalmazni.

A várakozások szerint hazánkban az elkövetkezendő években körülbelül 500 ezer új munkahely fog létesülni, ezeknek az állásoknak a jelentős részét (200-300 ezer) vendégmunkások fogják betölteni.

A munkaerőhiány orvoslására az Országgyűlés egy olyan, novembertől életbe lépő jogszabályt fogadott el, amely szigorú feltételek mellett ugyan, de engedélyezi a vendégmunkások hazai alkalmazását, azonban a letelepedésüket gyakorlatilag kizárja.

Ne hagyd ki!