Az Apple fekete logója 100 dolláros bankjegyek között
Fotó: Shutterstock

Sokallják az Apple-vezér fizetését,  hergelik a befektetőket

Az Institutional Shareholder Services (ISS) tanácsadó cég felszólította az Apple befektetőit, hogy szavazzanak Tim Cook vezérigazgató javadalmazása ellen, elsősorban a részvényjutalmának nagyságrendje és szerkezete körüli aggodalmak miatt.


Mennyi az annyi?

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, vizsgáljuk meg, Tim Cook mekkora fizetésben és kompenzációban részesült 2021-es eredményei miatt.

A hivatalos adatok szerint Tim Cook összesen 98,73 millió dollárral, átszámítva nagyjából 31 milliárd forinttal gazdagodott a 2020 szeptemberétől 2021 szeptemberéig tartó pénzügyi évben.

Cook keresete az alábbiak szerint tevődött össze:

  • alapfizetése hárommillió dollár volt
  • 12 millió dollárt kapott az Apple pénzügyi és környezeti fenntarthatósági céljainak megvalósításáért
  • egyéb kompenzációkból 1,39 millió dollár jött össze (712 488 dollár utazásra, 630 630 dollár személyes biztonságára, 17 400 dollár nyugdíjszámlájára, 2 964 dollár életbiztosításra, 23 077 dollár üdülésre)
  • részvényopciós jutalmainak köszönhetően pedig 82,35 millió dollár ütötte a markát

Cook részvényjutalmát két egyenlő részre osztották. A csomag egyik felének "megszolgálási ideje" 2023-ban kezdődik, és három évben határozták meg (ez azt jelenti, hogy Cooknak 2026-ig a cégnél kell maradnia, hogy gyakorolhassa részvényopciós jogait). Az értékpapírok másik felét teljesítményalapú támogatásként kapta, amelynek értelmében a részvények száma megduplázódhat, vagy akár nullára is csökkenhet az Apple piaci teljesítménye alapján. Ezen részvények "megszolgálási ideje" 2023 októberében jár le.

Cook 2011-es kinevezése óta most először részesült részvényopciókban. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az említett napon ötmillió Apple-részvénnyel gazdagodott, melyek összértéke napjainkban 754 millió dollár, azaz 238 milliárd forint körül mozog.

Mi ezzel a baj?

Steve Jobs utódjának keresetére azután derült fény, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete januárban közzétette az Apple 2021-es fiskális évére vonatkozó összesítését. Az ISS most 75 millió dollárra értékelte Cook 2021-es részvényjutalmát. A múlt hónapban nyilvánosságra hozott jelentés szerint fizetése 1447-szerese volt egy átlagos Apple-alkalmazott keresetének.

Az ISS szerint

jelentős aggodalmak merültek fel a Cook vezérigazgatónak a 2021-es pénzügyi évben odaítélt tőkejutalom kialakításával és nagyságrendjével kapcsolatban... A díj felében hiányoznak a teljesítménykritériumok. A 75 millió dolláros jutalom fele pusztán időalapú, ami teljesítményétől függetlenül, nyugdíjba vonulása esetén is teljes egészében megilletné.

Az Apple március első hetében tartja éves részvényesi közgyűlését. Az ISS arra próbálja buzdítani a befektetőket, hogy a közgyűlésen vétózzák meg Tim Cook kompenzációját, és alacsonyabb jutalmakat szavazzanak meg neki. Az Apple nem volt hajlandó kommentálni a tanácsadó vádjait.

Megérdemli?

Cook fizetését közvetlenül azután hozták nyilvánosságra, hogy az Apple részvényárfolyama 2022. január 3-án elérte a 182,88 dollárt, amelynek köszönhetően a cég piaci értéke rövid időre meghaladta a hárombillió dollárt. A történelem során ez eddig még egyetlen vállalatnak sem sikerült.

Az első iPhone 2007-es bemutatása óta a cég értéke 5800 százalékkal nőtt. Az adatok arra engednek következtetni, hogy Steve Jobs remek utódot talált magának, ugyanis Tim Cook évtizedes vezetése alatt 1400 százalékkal gyarapodott a vállalat piaci értéke.

A szeptember 25-én zárult 2021-es pénzügyi évet 365,8 milliárd dolláros forgalommal és 94,7 milliárd dolláros nettó árbevétellel zárta a cég a megelőző év 274,5 milliárd dolláros és 57,4 milliárd dolláros eredményéhez képest.

Ugyan az Amazon és a Microsoft az elmúlt években többször is átvette a vezetést az Apple-től a világ legértékesebb vállalatainak listáján, a szimbolikus mérföldkövek tekintetében egyelőre legyőzhetetlennek tűnik az iPhone-gyártó. Az Apple volt az első tőzsdén jegyzett vállalat, amelynek piaci értéke meghaladta az egybillió dollárt, erre 2018. augusztus 2-án került sor. Bő két évvel később, 2020. augusztus 19-én szintén elsőként léphetett be a kétbillió dolláros vállalatok „elitklubjába”. Bár a Microsoft sokáig ott lihegett a nyakában, végül hozzávetőlegesen 500 milliárd dolláros előnnyel zárta a 2021-es évet.

Ne hagyd ki!