A Google kezdőoldala egy okostelefon képernyőjén, amit egy ember tart a kezében, a háttérben egy Apple MacBook látható
Fotó: Unsplash

A Google nem titkolja, mire készül a járvány után

Minden jel arra mutat, hogy a Google nem a home officeban látja a jövőt.


Bérlőből tulajdonos

A koronavírus omikron variánsának rohamos terjedése több Szilícium-völgyi vállalatot is arra kényszerített, hogy elhalassza az irodai munkavégzéshez való visszatérést (az USA-ban már naponta több mint egymillió új esetet regisztrálnak). Egyebek között az Apple is tájékoztatta alkalmazottjait, hogy határozatlan időre eltolta az irodák újranyitásának dátumát, a Facebook pedig jelen állás szerint március 28-án tér vissza a „normál kerékvágásba”.

A Google az Apple példáját követve nem határozott meg pontos dátumot a visszatérésre, legújabb lépése azonban azt jelzi, hogy nem tervez hosszú távon a home office rendszerével.

A keresőóriás hivatalos tájékoztatása szerint egymilliárd dollárért, átszámítva nagyjából 311 milliárd forintért megvásárolt egy londoni belvárosi irodaépületet, ahol korábban bérlőként volt jelen.

Komoly tervek

A Google a Central Saint Giles irodaház tulajdonjogait kaparintotta meg. A keresőóriás azt tervezi, hogy a következő hónapokban teljesen átalakítja az épületet, hogy a munkakörnyezet megfeleljen a dolgozói igényeknek. A korszerűsítés részeként kültéri, fedett munkaterületeket is kialakítanak,a friss levegőn történő munkavégzés érdekében. A felújításra egy több millió fontos alapot különített el a cég-olvasható a közleményben.

Közel 20 éve részesülünk abban a kiváltságban, hogy az Egyesült Királyságban működhetünk, a Central Saint Giles megvásárlása az ország növekedése és sikere iránti elkötelezettségünket tükrözi

- mondta Ruth Porat, a Google anyavállalata, az Alphabet pénzügyi igazgatója.

A kaliforniai vállalat jelenleg 6400 embert foglalkoztat Nagy-Britanniában, az irodai fejlesztések eredményeképp 10 ezerre bővülhet az állomány a közeljövőben.

Oltási ultimátum

A Google ambiciózus toborzási céljai nagyban függenek attól, hogyan viszonyulnak a munkavállalók a cég „víruspolitikájához”. A CNBC a közelmúltban hozzájutott egy levélhez, amelyben a Google vezetősége felszólította az alkalmazottakat, hogy december 3-ig töltsék fel az oltással kapcsolatos dokumentumaikat a vállalat belső rendszerébe. A munkavállalóknak azt is igazolniuk kell, ha egészségügyi vagy vallási okok miatt nem vették fel a vakcinát.

A levélben a vezetőség felhívta a figyelmet, hogy a megnevezett határidő után mindenkivel felveszik a kapcsolatot, akik nem töltötték fel az oltást igazoló irataikat, vagy elutasították a felmentési kérelmeiket.

A keresőóriás azokat a dolgozókat, akik január 18-ig sem teszek eleget az előírásoknak, magyarul nem oltatják be magukat, 30 nap „fizetett adminisztratív szabadságra” küldi. Ezt követi a legfeljebb hat hónapig tartó fizetetlen szabadság, majd a munkaviszony megszűnése.

A Reuters fmegkereste a Google-t a CNBC információival kapcsolatban, az alábbi választ kapta:

Elkötelezettek vagyunk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy segítsünk az oltásra alkalmas dolgozóinknak hozzájutni a vakcinához, és határozottan kiállunk az oltási politikánk mellett

Ne hagyd ki!