A férfiakat jobban megviselte a járvány, mint a nőket

Az elmúlt évben rengeteg ember veszítette el a munkahelyét a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt. Az Európai Központi Bank a napokban arról számolt be, hogy a jelenség fő elszenvedői a férfiak voltak – írja a Reuters.


Mivel a pandémia által leginkább érintett szektorokban, így a turisztikában és a vendéglátásban főleg nők dolgoznak, így evidens volt, hogy valószínűleg több hölgy fogja elveszíteni a munkahelyét, mint férfi. Ennek ellenére a legfrissebb tanulmány egészen más képet mutat. Az Európai Központi Bank kutatása szerint tavaly a munkahelyökről elküldött dolgozók 60 százaléka férfi volt.

A hitelintézet jelentése arra is rámutatott, hogy bár a nők nagyobb veszélyben voltak, mégis sokkal hamarabb találtak új munkahelyet, mint a férfiak. A kirúgott férfiak nagy része korábban a kis- és nagykereskedelmi, illetve a szállítmányozási szektorban, míg a nők a szabadidős és az egyéb szolgáltató iparágakban dolgoztak

A közigazgatásban és az oktatásban tapasztalt munkaerő-növekedés főleg a nőknek kedvezett.

A bank elemzése szerint összesen 3,1 millió ember veszítette el a munkáját az elmúlt évben, viszont a munkanélküliek száma jelenleg „csupán" 0,9 millióval több, mint 2019. utolsó negyedévében. Ez annak köszönhető, hogy sok kirúgott dolgozó gyorsan új munkahelyet talált magának.


Ne hagyd ki!