Egyszerre sikerült csökkenteniük a munkanélküliséget és a munkaerőhiányt
Fotó: Shutterstock

Van, ahol sikertörténet az ukrán munkavállalók megjelenése

Az ukrán menekültek jelentős része nem használja ki a három hónap segélyidőt, amilyen hamar csak tud, munkába áll Lengyelországban. A százezres munkavállalói tömegek pörgetik az ország GDP-jét úgy, hogy egyszerre csökkentették a munkanélküliséget és a munkaerőhiányt.


Siker az ukrajnai munkavállaók lengyelországi integrálása

Nagyjából egymillió ukrán menekült érkezett a háború kitörése óta Lengyelországba, közülük körülbelül 400 ezren vállaltak munkát szeptemberig. A dolgozók tömegei javítani tudtak a lengyel munkaerőpiac helyzetén is, hiszen a Világbank szerint középtávon 1,5 százalékos gazdasági növekedést hozhatnak az országnak – írja az Infostart.

18 hónapig tartózkodhatnak ott legálisan, ezen idő alatt hozzáférnek az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz, a munkaerőpiachoz, a szociális szolgáltatásokhoz. Ha szükséges, az állam finanszírozza a munkaügy átképzés 85 százalékát is, ami viszont már nagyon fontos, mert a legtöbben olyan végzettséggel rendelkeznek, ami nem biztos, hogy a lengyel piacra konvertálható

- nyilatkozta Szigethy-Ambrus Nikoletta, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője az InfoRádióban.

A szakember hozzátette, hogy 2022 szeptemberéig 600 ezer munkaképes ukrán menekültet tartottak nyilván Lengyelországban. Június első feléig 185 ezer, szeptemberre pedig 400 ezer menekült tudott munkaviszonyt létesíteni. Emellett az ország foglalkoztatási mutatói sem romlottak a beáramlás miatt: 5,2 százalék volt áprilisban, 4,9 százalék pedig júniusban.

Kevesebb ukrán dolgozik hazánkban, mint a háború előtt

Számos magyarországi cég is jelezte a háború kitörésekor, hogy szívesen alkalmazna ukrán vendégmunkásokat. Ehhez a kormány is enyhítette az adminisztrációs terheket. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a menekültek nem dolgozni érkeztek, csupán a konfliktus miatt húzzák meg magukat egy időre nálunk – nyilatkozta Fehér Tamás, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője.

Ráadásul mióta több Magyarországon dolgozó ukrán családja is megérkezett a hazánkba, együtt továbbutaztak Németországba vagy Lengyelországba. Emiatt jelenleg kevesebb ukrajnai munkavállaló van az országban, mint a háború kitörése előtt.

Mindez részint azzal is magyarázható, hogy megszűnt az úgynevezett ingázás Ukrajnából, másrészt az ukrán munkavállalók egy része egész egyszerűen hazament fegyvert fogni, hogy megvédje az otthonát

– mondta Fehér Tamás.

A szakember egyúttal azt is megjegyezte, hogy az ukrán nők a gyerekeik védelmezőjeként tartózkodnak Magyarországon. Ők nem tudnak munkába állni, hiszen nem tudják hová helyezni a gyermekeiket.


Ne hagyd ki!