A vérszomjas alelnököknek nem tetszik a Google-vezér konfliktuskerülő üzletpolitikája

Bár a Google évek óta halmozza a szebbnél-szebb üzleti eredményeket, most mégis úgy tűnik, belső viszály sújtja a céget. Egy év alatt több alelnök hagyta el a céget. Az indok? A vezérigazgató nem elég kemény – írja a Business Insider.Sundar Pichai 2015-ben vette át a vezérigazgatói szerepet a Google-nél. Ekkoriban igen sok turpisság derült ki a cégről. Napjainkhoz hasonlóan rengeteg monopóliumellenes eljárás folyt a cég ellen. Továbbá rengetegen kritizálták a vállalatot egyebek között Timnit Gebru kirúgása és a és Pentagonnal kötött katonai megállapodásai miatt. Timnit Gebru egyébként a cég etikai mesterséges intelligencia részlegének volt a vezetője. Aztán megérkezett Pichai, aki megígérte, visszaállítja a cég egykori renoméját. Ez hellyel-közel sikerült neki, de újabb problémák ütötték fel a fejüket, melyek az új vezér vezetési stratégiájára vezethetők vissza.

Ketrecbe zárt vadállatok

A New York Times rámutatott, hogy az elmúlt 12 hónapban számos alelnök hagyta ott a Google-t, sokan közülük több mint tíz éve dolgoztak a cégnél. A lap 15 egykori és jelenlegi vezető tisztségviselő véleményét közölte. Megoszlottak a vélemények. A bírálók Pichai kockázatkerülő stratégiáját nevezték meg távozásuk okaként. David Baker, a cég egykori vezető mérnöke nehezményezte, hogy a Google az elmúlt években szinte minden bátorságát elveszítette. Ő is a kockázatkerülő mindennapokkal indokolta távozását. Mint elmondta, minden szakmai szenvedélye, ami egykor a Google-höz fűzte, teljesen eltűnt Pichai vezetése alatt.

Pro és kontra

Azt ugyanankkor még a bírálók egy része is elismerte, hogy Pichai valójában remekül végzi a munkáját. Az óvatos megközelítésével a lehető legjobb eredményeket éri el a Google monopóliumellenes bírósági ügyeiben. Ráadásul Pichai uralma alatt az Alphabet értéke megháromszorozódott , az alkalmazottai száma pedig 72053-ról közel duplájára, 135301-re nőtt.

Sokan azt is nehezményezték, hogy a vezető nehezen hoz döntéseket, a kritikus fontosságúakat pedig kifejezetten kerüli. 2018-ban tucatnyi alelnök írt levelet az igazgatónak. Ebben arról panaszkodtak, hogy problémás a műszaki döntések összehangolása és akadályokba ütközik a cég növekedése. Ráadásul úgy érzik, a visszajelzéseik süket fülekre találnak.

Ennek ellenére Aparna Chennapragada egykori alelnök méltatta Pichai-t, mondván, hogy bátran hozott népszerűtlen döntéseket, amelyek a cég javát szolgálták. Pichai sok olyan projektet elkaszált, amelyek inkább a fejlesztők egóját növelték, mintsem a cég eredményességét. Ilyen volt például a Project Foghorn, a Loon és a Makani is. Caesar Sengupta hozzátette, örülne, ha Pichai gyorsabban hozna döntéseket, de ettől függetlenül boldogsággal tölti el, hogy az igazgató szinte minden döntése helyesnek bizonyul.

Megszokás kérdése

Pichai egyértelműen máshogy navigálja a céget, mint az elődei, de az eredményessége megkérdőjelezhetetlen. Sokaknak nem tetszik az óvatos üzletpolitikája, így valószínűleg további felmondásokra lehet számítani, a konkurencia legnagyobb örömére. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a dolgozók nagy része továbbra is támogatja a vezetőt. Legalábbis ez derült ki a Glassdoor idei felméréséből. A Glassdoor évek óta gyűjti a munkavállalók visszajelzéseit az aktuális munkahelyükkel, pozíciójukkal és vezetőjükkel kapcsolatban. A Glassdoor célja, hogy minél pontosabb képet adjon arról, milyen a dolgozók élete az érintett cégeknél. A vállalat az általános értékelések mellett a világ 100 legkedveltebb vezérigazgatóját is rangsorolja. A kialakult sorrendet több száz válaszadó átlagolt értékelései alapján állítja fel. Pichai idén 90 százalékos eredményt ér el, így ő a világ 90. legkedveltebb igazgatója.

Ne hagyd ki!