Sokkal több ilyen szakemberre lesz szükség
Fotó: Shutterstock

Ha ezekben a szakmában dolgozol, nem túr ki a helyedről a MI

Sokan tartanak attól, hogy a mesterséges intelligencián alapuló technológiák elterjedése emberek tömegeinek veheti el a munkáját világszerte. Azonban új munkahelyeket is teremthet. Ráadásul már látszik, globális a hiány szoftverfejlesztőkből, akik később is nélkülözhetetlenek lesznek az új technológiák működtetéséhez.


Óriási az igény szoftverfejlesztő szakemberekre


Nincs elég fejlesztő a világon. Már elértük azt a kilépési sebességet, ahol az alkalmazások és a technológia üteme jóval meghaladja a technológiai dolgozók bevonásának képességét. (…) Míg az innovatív mesterséges intelligencia és az automatizálási technológiák azt jelenthetik, hogy a vállalkozásoknak nagyobb tehetségre van szükségük, ezek a feltörekvő technológiák segíthetnek a szakképzettség hiányának enyhítésében is. A mesterséges intelligencia és az automatizálás alacsony szintű és fárasztó integrációs feladatokat hajthat végre, így a fejlesztők és az IT-szakemberek magasabb szintű feladatokkal foglalkozhatnak

- idézi a Salesforce MuleSoft divíziójának vezetőjét a HVG.

ZDNet megjegyzi, komoly kihívást jelenthet a vállalatoknak a jövőben az is, hogy összekapcsolják a háttérrendszereiket, a fejlesztőbarát integrációt, valamint a rendszerautomatizálási mintákat a modernebb, feladatalapú munkafolyamat-indítókkal.

Átlépte az egymilliót az átlagfizetés ebben a szektorban

Egyébként 568 ezer forint volt a bruttó átlagfizetés áprilisban a munkáltatók teljes körében Magyarországon. 76 ezer forinttal több, mint egy évvel korábban (viszont nagyot csökkent a fizetések reálértéke, amiről például ebben a cikkünkben írtunk). Az is tény, hogy jelentős eltérések vannak a 19 nemzetgazdasági ág között.

Például két egymást követő hónapban is átlépte az egymillió forintot az átlagfizetés a pénzügyi szektorban Magyarországon. Márciusban 1 millió 32 ezer forint, áprilisban pedig 1 millió 52 ezer forint volt a havi bruttó átlagkereset. Erre egy nemzetgazdasági ágban sem volt példa korábban. Az átlagbéreket tekintve a pénzügyi szektort követte az információ és kommunikáció bruttó 938 ezer forintos értékkel a gazdasági ágakban.

A jegybank szerint ár-bér spirálról nem lehet beszélni, azonban látszik, hogy a legtöbb szektorban tolja a béreket az inflációt: az ágazatok háromnegyedében 14 százalék fölötti dinamikát mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Arra még néhány évet várni kell, hogy valamennyi nemzetgazdasági ágban elérje az egymilliót az átlagkereset. 7-9 százalékos bérdinamikával számolva az évtized végére léphetik át az említett szintet a bruttó átlagbérek a portál számítása szerint. Persze az is várható, hogy ennek az összegnek a reálértéke a mostaninál alacsonyabb lesz.

Ne hagyd ki!