Minden jel arra mutat, hogy fordulat állt be a munkaerőpiacon
Fotó: Shutterstock

Szokatlan adatokat közölt az álláskereső portál, itt a fordulat

Másfél éve nem mértek ilyen adatokat a munkaerőpiacon. A korábbi időszakok trendjéhez igazodva nőtt a meghirdetett álláshelyek száma éves alapon az előző negyedévben, azonban rég látott statisztikát produkáltak az álláskeresők. A szakemberek szerint fordulat állt be a piacon.


Megugrott az álláskeresők száma

Negyedével nőtt a Profession.hu oldalon meghirdetett álláshelyekre leadott jelentkezések száma idén a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi adatokhoz képest – jelentette az álláskereső portál.

2021 első negyedéve óta ez az első alkalom, hogy év-év alapon emelkedett a jelentkezések üteme – az elmúlt időszakot a folyamatos csökkenés jellemezte. Mostanra pedig az ország egészében élénkülő álláskeresési kedvet látunk a munkavállalók részéről

- tájékoztatott Tüzes Imre üzletfejlesztési igazgató.

Amíg korábban a kategóriák kétharmadánál csökkent a jelentkezők száma, most nem volt olyan munkaterület, amelyre ne jelentkeztek volna többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. A legnagyobb mértékeben a vendéglátás, hotel, idegenforgalom területeken szaporodtak meg a benyújtott pályázatok (63 százalékkal), emellett sokkal többen pályáztak mezőgazdasági munkákra is (48 százalékos emelkedés). Legkisebb a növekedés az IT, üzemeltetés, egészségügy és szállítás munkakörökben volt.

Fordulat körvonalazódik a munkaerőpiacon

A pandémia előtt sem volt példa akkora munkaerőhiányra az országban, mint idén az első félévben, hiszen nagyjából 100 ezer betöltetlen álláshelyet mutattak a Központi Statisztikai Hivatal adatai.

Az elmúlt hónapokban azonban ez egyre kisebb problémává kezdett zsugorodni, és amíg például az év elején az iparvállalatok fele nyilatkozott úgy, hogy komoly problémát jelent a számukra a munkaerőhiány, ősszel már csak 25 százalékuk panaszkodott erre, vagyis kifejezetten gyorsan enyhült mindez a magyar gazdaságban

- nyilatkozta Hornyák József, a Portfolio elemzője.

A szakértő elmondta, a munkaerő-kereslet csökkenése oda vezetett, hogy növekedni kezdett a munkanélküliség. Az elmúlt három hónapban 3,3 százalékról 3,8 százalékra nőtt, ez pedig egyértelműen annak a jele, hogy fékez a magyar gazdaság.

Más szakértő is hasonlóan látja a gazdaság menetét

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint is rendkívül magasan volt a foglalkoztatási és alacsonyan a munkanélküliségi szint Magyarországon szeptemberben. Azonban már látszik a foglalkoztatás tetőzése, és elkezdődött a munkanélküliség emelkedése is.

4,708 millióan dolgoztak Magyarországon a kilencedik hónapban, ami nagyjából 50 ezerrel több, mint 2021 azonos időszakában. Viszont augusztushoz viszonyítva 5 ezer fős csökkenés látszik, és enyhén emelkedett a munkanélküliek száma is.

A havi alapú emelkedés minimális, a statisztikai hibát alig haladja meg, tehát ezeket értelmezhetjük úgy, hogy már látszanak a válság első jelei a munkaerőpiacon, érdemi változásról azonban nem lehet beszélni

- mondta Regős Gábor.

Ne hagyd ki!